Na svete neexistuje sila, ktorá by mohla Rusov rozdeliť, povedal v prejave Putin

Na svete neexistuje sila, ktorá by mohla rozdeliť Rusov a zastaviť rozvoj Ruska, vyhlásil v novoročnom prejave prezident Vladimir Putin. Podľa servera Meduza sa tiež obrátil k vojakom, ktorí sa už takmer dva roky zúčastňujú na jeho rozkaz na invázii na Ukrajine, a označil ich za hrdinov. Rusko podľa neho nikdy neustúpi. Predtočený prejav, ktorý vzhľadom na časové pásma Ruska odvysielali najprv televízie na Ďalekom východe, trval podľa agentúry TASS necelé štyri minúty.

31.12.2023 18:33
debata (337)
Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov
Video
„Letelo všetko,“ opísal najnovšie masívne dronové a raketové útoky ruských okupantov hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. V meste Dnipro bola poškodená aj pôrodnica. Zdroj: Telegram V. Zelenského

„V uplynulom roku sme usilovne dreli a veľa urobili, boli sme hrdí na naše spoločné úspechy, radovali sa z nich, a pevne sme obhajovali národné záujmy, našu slobodu, bezpečnosť, naše hodnoty,“ vyhlásil Putin. „Práca pre spoločné dobro zjednotila spoločnosť. Sme jednotní v myšlienkach, v práci i v boji, vo všedné dni aj vo sviatky, prejavujeme najdôležitejšie črty ruského ľudu – solidaritu, milosrdenstvo, nezlomnosť,“ povedal prezident, ktorého krajina od vlaňajšieho februára vedie vojnu v susednej krajine a úrady tvrdo likvidujú kritikov režimu a opozíciu.

Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...
Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...
+1Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...

Šéf Kremľa oslovil ruských vojakov, ktorým odkázal, že ich Rusi obdivujú a celá krajina ich podporuje. Ani raz pritom nevyslovil termín „špeciálna vojenská operácia“, ako Moskva nazýva svoju vojnu na Ukrajine, všimla si stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Keď podľa nej hovoril o následkoch invázie, použil frázu „historická etapa, ktorou Rusko prechádza“ alebo „boj za pravdu a spravodlivosť“.

Hasiči bojujú s následkami ruského ostreľovania...
Hasiči bojujú s následkami ruského ostreľovania...
+6Charkov po ruskom ostreľovaní.

Ruský prezident nepovedal nič o udalostiach uplynulých dní, nezmienil sa o piatkovom ruskom vzdušnom útoku na Ukrajinu, pri ktorom zahynuli viac ako štyri desiatky ľudí, ani o sobotňajšom ukrajinskom ostreľovaní Belgorodu, pri ktorom zomreli viac ako dve desiatky ľudí, poznamenala BBC. Jeho hovorca Dmitrij Peskov medzitým poprel šíriace sa zvesti na sociálnych sieťach, že Putin svoj novoročný prejav údajne pretočil.

Jeho tohtoročná reč trvala tri minúty a 45 sekúnd, poznamenala agentúra TASS, podľa ktorej bola táto novoročná zdravica bežná čo do dĺžky aj formátu, keď pozadie Putinovi tvoril Kremeľ. Vlani ruský prezident hovoril rekordne dlho, jeho prejav trval približne deväť minút a predniesol ho počas návštevy Južného vojenského okruhu v Rostove na Done.

Si Ťin Pching Čítajte viac Čínsky prezident Si Ťin-pching: Opätovné zjednotenie s Taiwanom je neodvratné

Putin, ktorého v marci čakajú ďalšie prezidentské voľby, sa o svojej vojne na Ukrajine zmienil len letmo, keď oslavoval svojich vojakov ako hrdinov, ale predovšetkým zdôrazňoval jednotu a spoločné odhodlanie, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej bol tohtoročný prejav v ostrom kontraste s tým vlaňajším, ktorý prezident viedol v bojovnejšom tóne.

Ukrajina, ostreľovač Čítajte viac Ruská agresia: Putin má za sebou pár skvelých mesiacov

Po potlačení všetkých významnejších opozičných síl i prejavov akéhokoľvek politického nesúhlasu je isté, že 71-ročný Putin svoj úrad opätovne obháji, poznamenal Reuters, ktorý zároveň upozornil, že šéf Kremľa sa v posledných mesiacoch verejne venoval viac ekonomike a inflácii, ktoré ruskí voliči zrejme riešia teraz viac.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.
337 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine