Pápež vyzval na vďačnosť a nádej, podľa Dalajlámu súcit a vnútorný pokoj pomôžu v roku 2024 uzdraviť svet

Pápež František pri silvestrovskej pobožnosti vyzval veriacich k vďačnosti a s ohľadom na nadchádzajúci rok zdôraznil význam nádeje. V deň prvého výročia smrti svojho predchodcu Benedikta XVI. dal najavo svoj obdiv k emeritnému pápežovi, informovala agentúra DPA.

31.12.2023 18:57
Vatikán pápež Anjel Pána modlitba Foto: ,
Pápež František žehná veriacim počas poludňajšej modlitby Anjel Pána z okna s výhľadom na Námestie svätého Petra vo Vatikáne v nedeľu 31. decembra 2023.
debata (1)

87-ročná hlava katolíckej cirkvi viedla v nedeľu večer silvestrovskú pobožnosť s tradičným chválospevom Te Deum vo Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne. Veriaci by mali žiť každý deň a každý moment s vďakou a nádejou, uviedol s tým, že obzvlášť dôležité je to s ohľadom na nadchádzajúci rok.

Pri tradičnej poludňajšej modlitbe Anjel Pána vzdal pápež hold Benediktovi XVI. a vyzval ľudí na Svätopeterskom námestí, aby na jeho počesť zatlieskali. „Myslíme na neho s vďakou a obdivom. Žehná nám z neba a sprevádza nás,“ povedal pápež.

Benedikt XVI. zomrel vo Vatikáne 31. decembra 2022 vo veku 95 rokov. Bol prvým pápežom po takmer 600 rokoch, ktorý rezignoval na vedenie cirkvi.

Dalajláma: Súcit a vnútorný pokoj pomôžu v roku 2024 uzdraviť svet

Dalajláma, duchovný vodca tibetských budhistov, v nedeľu pred príchodom nového roka vyzval ľudí na súcit a vnútorný pokoj, lebo sú nevyhnutnou podmienkou pre lepší svet.

„Napriek mnohým výzvam, ktorým dnes čelíme, som optimista, lebo stále viac chápeme, že ľudstvo je jedinečné a že sme všetci prepojení, a preto môžeme všetci spolupracovať na tom, aby sme viedli zmysluplnejší život a vytvorili lepší svet,“ napísal 88-ročný dalajláma v nedeľu na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

„Pevne verím aj tomu, že mier vo svete dokážeme nájsť len vtedy, ak nájdeme mier v sebe. Každá ľudská bytosť má schopnosť pestovať svoj vnútorný pokoj, a tým prispieť k mieru v našom celosvetovom spoločenstve,“ dodal dalajláma.

Rok 2023 poznamenali tragické vojny v Pásme Gazy, na Ukrajine a v Sýrii a tiež teroristické útoky v Izraeli, Afrike a Pakistane.

„Musíme sa snažiť pestovať súcit a vnútorný pokoj, bez ohľadu na našu štátnu príslušnosť či náboženstvo môžeme prispieť k blahu a šťastiu celého ľudstva,“ uviedol ďalej líder tibetských budhistov.

„Ak minulé storočie bolo storočím násilia, je našou povinnosťou urobiť z tohto storočia storočie dialógu,“ doplnil.

Dalajláma ušiel v roku 1959 pred čínskymi komunistami v Tibete, a to cez Himaláje do exilu v Indii.

Odvtedy cestuje po celom svete a hlása zmierenie a harmóniu. Tento držiteľ Nobelovej ceny za mier sa v roku 2011 vzdal politických povinnosti v tibetskej exilovej vláde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #dalajláma