Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, chvelo sa aj Tokio

Japonské úrady po zemetrasení o sile 7,6 stupňa, ktoré v pondelok zasiahlo časť krajiny pri Japonskom mori, vydali varovanie pred cunami. Najmenej štyria ľudia zahynuli.

01.01.2024 09:32 , aktualizované: 21:18
debata (3)

Pre oblasť okolo epicentra zemetrasenia prvýkrát od marca 2011 platila výstraha pred cunami veľkého rozsahu, neskôr ale bola zmiernená. Otrasy podľa úradov pripravili o život najmenej štyroch ľudí, bilancia však zrejme narastie. Takmer 100 000 osôb z piatich rôznych prefektúr dostalo pokyn na evakuáciu. Taktiež ruské úrady na ostrove Sachalin a v dvoch mestách na Ďalekom východe varovali pred cunami, na nebezpečenstvo mohutných prívalových vĺn upozorňovali Južná aj Severná Kórea. Podľa hovorcu japonskej vlády v dôsledku zemetrasenia nevznikli žiadne problémy v prevádzke jadrových elektrární.

Japonský hydrometeorologický ústav pôvodne varoval, že prefektúru Išikawa môže zasiahnuť až päťmetrová vlna, neskôr vydal upozornenie na možnosť trojmetrovej vlny. Podľa televíznej stanice NHK boli z prístavu Wadžima na polostrove Noto hlásené vlny vysoké 1,2 metra.

„Každá minúta sa počíta, prosím, evakuujte sa okamžite do bezpečných miest,“ vyzval hovorca japonskej vlády. Premiér Fumio Kišida povedal, že sa ľudia majú pripraviť na ďalšie možné katastrofy. „Je potrebné, aby zostávali ostražití kvôli ďalším možným otrasom,“ uviedol. Meteorologická služba nalieha, aby sa ľudia do domovov nevracali, pretože cunami sa môže vrátiť.

Ohnisko zemetrasenia bolo v malej hĺbke na polostrove Noto v prefektúre Išikawa. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie, aké meteorologický ústav na polostrove zaznamenal od začiatku merania v roku 1885, píše agentúra Reuters. Britská BBC na svojej internetovej stránke uviedla, že centrálnu časť Japonska za niekoľko posledných hodín zasiahlo asi 50 zemetrasení so silou od 3,4 do 7,6 stupňa.

Úrady v prefektúre Išikawa potvrdili zatiaľ štyroch mŕtvych, uviedla agentúra Kjódó. Podľa serveru BBC bilancia obetí v nasledujúcich hodinách pravdepodobne porastie. V prístave Wadžima sa podľa hasičov zrútilo najmenej 30 domov, popraskaný je povrch niektorých ulíc a parkovísk, v jednej továrni vypukol požiar. Japonská vláda uviedla, že má informácie o šiestich prípadoch, keď sú ľudia zasypaní pod sutinami. Podľa BBC však nie je jasné, koľko ľudí presne pod troskami je.

V centrálnom a východnom Japonsku bola prerušená prevádzka rýchlovlakov, nefunguje ani letecké spojenie so zasiahnutými regiónmi. Niekde sú hlásené problémy s telefónnym spojením a internetom. Elektrárenská spoločnosť Hokuriku Electric Power uviedla, že viac ako 36 000 domácností v prefektúrach Išikawa a Tojama je bez dodávok prúdu. Záchvevy budov boli viditeľné aj v Tokiu. Kancelária japonského cisára v reakcii na zemetrasenie oznámila, že sa ruší na utorok plánovaná panovníkova novoročná zdravica.

Americký prezident Joe Biden podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedol, že Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Japoncom všetku potrebnú pomoc.

Japonsko patrí medzi krajiny, ktoré sú najviac ohrozené zemetraseniami. V marci 2011 zemetrasenie a následná vlna cunami pripravili o život takmer 20-tisíc ľudí a spôsobili haváriu v jadrovej elektrárni vo Fukušime. Jadrová elektráreň patriaca spoločnosti Hokuriku v najsilnejšie zasiahnutej prefektúre Išikawa svoje dva reaktory kvôli pravidelnej kontrole odstavila už pred pondelkovým zemetrasením, ktoré sa jej vďaka tomu nijako nedotklo, uviedol podľa Reuters japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť.

Juhokórejská meteorologická služba upozornila, že v dôsledku zemetrasenia v Japonsku sa môže zdvihnúť hladina mora pri časti územia na východe Južnej Kórey a úrady v provincii Kangwondo prostredníctvom textových správ vyzvali ľudí, aby nechodili na pobrežie a aby utiekli do vyšších miest.

Výstrahu pred cunami vydali tiež úrady na ostrove Sachalin a v mestách Vladivostok a Nachodka na ruskom Ďalekom východe, napísal denník Kommersant. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie však neskôr podľa agentúry TASS poprelo skoršiu správu úradov o evakuácii časti Sachalinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie #cunami