V Nemecku sú po oslavách nového roka traja mŕtvi, zahrávali sa s pyrotechnikou

Dvaja ľudia na rôznych miestach Nemecka zomreli pri silvestrovských oslavách kvôli výbuchu zábavnej pyrotechniky. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

01.01.2024 11:00 , aktualizované: 12:51
Nemecko, Foto: ,
Zamestnanci Stadtreinigung Hamburg odpratávajú odpad z promenády v Landungsbrückene v Hamburgu v Nemecku v pondelok 1. januára 2024.
debata (6)
Privítanie nového roka 2024 v Bratislave
Video

Jeden smrteľný prípad je hlásený z mesta Koblenz v Porýní, druhý z bavorskej obce Eschlkam neďaleko hraníc s Českom a tretí z východného Saska. V nemeckej metropole policajti v noci na pondelok zadržali 390 ľudí, uviedla hovorkyňa berlínskej polície; viac ako 50 jej členov pri potýčkach utrpelo zranenia.

Pri východosaskom Boxbergu sa ťažko zranil v tvári 22-ročný muž, ktorý vonku odpaľoval guľovú bombu, ktorú si podľa polície kúpil v Česku. Po prevoze do nemocnice zomrel. „Neustále varujeme pred zakázanou pyrotechnikou a ľudia to bohužiaľ stále ignorujú,“ cituje portál mdr.de hovorcu polície. V ďalšom okrese prišiel o palec muž, ktorý delobuch nastražil pod auto a zapálil.

Zástupca najväčšej policajnej odborovej organizácie v Nemecku koncom novembra ČTK povedal, že vďaka obnoveným kontrolám na hraniciach s Českom a Poľskom nemeckí strážcovia zákona zabavujú viac nelegálne dovážaných delbuchov ako v minulosti. Nemecko pre migračnú krízu obnovilo v polovici októbra hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom a už niekoľkokrát toto opatrenie predĺžilo.

Ohňostroj exploduje nad starovekým chrámom...
Svetelná šou premietaná na Víťaznom oblúku v...
+32Ľudia sledujú svetelnú šou premietanú na...

Nešťastie v Koblenzi sa odohralo, keď mladík zábavnú pyrotechniku zapaľoval. Záchranári sa ho márne snažili oživiť. Prečo muž prišiel o život, polícia vyšetruje, uviedla agentúra DPA. V Eschlkame 18-ročný mladík podľa policajtov vhodil delbuch do umelohmotnej rúrky, aby ho v nej nechal vybuchnúť. Keď sa k rúre sklonil, pyrotechnika explodovala a poranila mu hlavu. Ďalší človek utrpel ľahké zranenie.

Video

V Berlíne už v nedeľu neskoro večer médiá informovali o stretoch policajtov so stovkami ľudí, ktorí ich ostreľovali pyrotechnikou. Tou niektorí ľudia útočili tiež na zdravotníkov a ďalšie osoby. Hovorkyňa berlínskej polície Anja Dierschkeová v pondelok podľa agentúry DPA povedala, že z 54 zranených policajtov 30 utrpelo poranenie kvôli pyrotechnike. Zranený nebol nikto z hasičov, ktorí boli cez noc v uliciach v službe. Oslavy prelomu roka boli v nemeckej metropole pokojnejšie ako pred rokom, keď výtržníci vo veľkom napádali policajtov a záchranárov.

Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na...
Silvestrovské oslavy na Hlavnej ulici 31....
+15Novoročné oslavy 1. januára 2024 na Hlavnej...

Vo Francúzsku strážcovia zákona počas novoročných osláv zadržali podľa informácií z noci 211 ľudí. Minister vnútra Gérald Darmanin ale aj tak oslavy podľa agentúry AFP označil za celkovo pokojné. Menšie potýčky sa odohrali v Bordeaux a Nîmes, inak boli oslavy z veľkej časti pokojné. Minister vyzdvihol predovšetkým Paríž, kde podľa neho v uliciach oslavoval viac ako milión ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #rok 2024