Izraelský najvyšší súd zrušil kľúčovú časť Netanjahuovej kontroverznej justičnej reformy

Izraelský najvyšší súd v pondelok zrušil kľúčovú časť kontroverznej justičnej reformy premiéra Benjamina Netanjahua.

01.01.2024 19:00
Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
debata (1)

Rozhodnutie súdu by mohlo obnoviť rozpory, s ktorými sa izraelská spoločnosť potýkala pred konfliktom s palestínskym hnutím Hamas, napísala agentúra AP. Verdikt sa týka v júli schváleného zákona, ktorý sudcom bráni zrušiť vládne rozhodnutia, ktoré považujú za nerozumné.

Tento zákon bol prvým krokom v plánovanej reforme izraelského justičného systému, ktorá v krajine viedla k rozsiahlym protestom. Po októbrovom útoku hnutia Hamas na juhu Izraela bola táto reforma pozastavená.

Najvyšší súd svoje pondelkové rozhodnutie zdôvodnil tým, že nový zákon predstavuje „závažnú a bezprecedentnú ujmu pre základné charakteristiky štátu Izrael ako demokratickej krajiny“.

Pred vojnou s Hamásom proti justičnej reforme opakovane protestovali státisíce Izraelčanov, vrátane rezervistov, ktorí tvoria chrbticu izraelskej armády, píše AP. Reforma podľa kritikov ohrozuje demokraciu, pretože dáva veľké právomoci vláde na úkor najvyššieho súdu a posilňuje vplyv vlády na vymenovanie sudcov civilných súdov.

Zástancovia reformy tvrdia, že teraz je deľba moci v Izraeli príliš vychýlená v prospech súdov, ktoré majú príliš široké právomoci. Naopak, podľa izraelskej opozície a protestujúcich reforma obmedzuje izraelskú demokraciu. Podľa niektorých je motivovaná aj osobnými pohnútkami premiéra Netanjahua, ktorý je súdený kvôli obvineniu z korupcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu