Antisemitizmus a plagiátorstvo. Rektorka Harvardu odstúpila

Rektorka Harvardskej univerzity Claudine Gayová odstúpila v utorok zo svojej funkcie po tom, čo čelila kritike po verejnom vypočutí v americkom Kongrese o antisemitizme. Okrem toho bola obvinená aj z plagiátorstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

03.01.2024 06:45
Claudine Gayová Foto:
Claudine Gayová
debata (26)

„S ťažkým srdcom no hlbokou láskou k Harvardu píšem, že odstupuje ako rektorka,“ uviedla Gayová vo vyhlásení.

Gayová bola v posledných mesiacoch kritizovaná po tom, čo sa objavili správy, podľa ktorých riadne neodcitovala akademické zdroje. Najnovšie takéto obvinenie bolo anonymne zverejnené aj v utorok na konzervatívnom spravodajskom portáli.

Protest proti Kollárovi a plagiátorom v politike
Video

Jej povesť okrem toho poznačil aj škandál po tom, čo odmietla jednoznačne uviesť, či vyzývanie na genocídu Židov porušuje harvardské pravidlá o správaní. Spravila tak počas decembrového vypočúvania v americkom Kongrese, na ktorom vypovedali aj šéfky Pensylvánskej univerzity a Massachusettskej technickej univerzity (MTI).

Gayová bola prvou osobou tmavej pleti, ktorá sa ujala funkcie rektora Harvardskej univerzity. Vo svojej rezignačnom liste uviedla, že čelila osobným vyhrážka a „rasovej nevraživosti“.

6 mesiacov vo funkcii

Harvard Corporation, správna rada Harvardskej univerzity, Gayovej poďakovala za jej hlboký a neochvejný záväzok voči univerzite. Uviedla tiež, že správu o jej rezignácii prijala so smútkom, píše agentúra AP.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Európa na prahu násilia? Západ sa zmieta medzi dvoma mlynskými kameňmi

Gayová odstúpila aj napriek tomu, že Harvard Corporation ju po vypočútí Kongresu podporila. Rada však kritizovala prvotnú reakciu univerzity na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý viedol k vojne v Pásme Gazy. Práve od začiatku tejto vojny vzrástol na americkým univerzitách počet útokov a rétorika namierená proti židom a moslimom.

Gayová (53) bola rektorkou Harvardskej univerzity šesť mesiacov a dva dni. Podľa študentských novín Harvard Crimson je jej funkčné obdobie najkratším v dejinách univerzity, všíma si agentúra DPA.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #antisemitizmus #Harvardova univerzita #plagiátorstvo