Po roku straty najväčší ruskí boháči vlani bohatli, najviac bývalý šéf Lukoilu

Celkový majetok 25 najbohatších Rusov v minulom roku vzrástol o 50 miliárd dolárov (45,6 miliardy eur) na 328,53 miliardy dolárov (300 miliárd eur). V roku 2022 sa zmenšilo o 93 miliárd, napísal server Meduza s odvolaním sa na rebríček miliardárov agentúry Bloomberg.

03.01.2024 07:39
putin, Alekperov Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s prezidentom Lukoilu Vagitom Alekperovom počas stretnutia v rezidencii Novo-Ogaryovo pri Moskve 28. januára 2020.
debata (7)

Najviac zbohatol spolumajiteľ ropnej spoločnosti Lukoil a do roku 2022 aj jej prezident Vagit Alekperov, ktorého majetok sa počas minulého roka rozmnožil o 9,3 miliardy dolárov a dosiahol výšku 24,7 miliardy dolárov. Z 25 najbohatších Rusov vlani ochudobnel jediný – podnikateľ Vjačeslav Kantor, ktorého kapitál sa zmenšil o 149 miliónov dolárov na 6,2 miliardy.

'Almost Naked' party, Čítajte viac Ako sa baví ruská smotánka? Ženy v bielizni, raper len s ponožkou v rozkroku a výsledok? Žúr v Moskve sa skončil väzením aj miliardovou žalobou

Poradie najväčších ruských boháčov vedie najväčší akcionár ťažobného gigantu Nornickel Vladimir Potanin s majetkom odhadovaným na 31,1 miliardy dolárov, nasledovaný hlavným akcionárom plynárenskej spoločnosti Novatek Leonidom Michelsonom (27,5 miliardy); nasledujú Vagit Alekperov, väčšinový vlastník oceliarní NLMK Vladimir Lisin (23,9) a oligarcha Ališer Usmanov (21,1), ktorý býval jedným z majiteľov britského futbalového klubu Arsenal. V súvislosti s vojnou proti Ukrajine a protiruskými sankciami odišiel z čela Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE). Ďalšie priečky patria Alexejovi Mordašovovi, Andrejovi Melničenkovi, Michailovi Prochorovovi, Gennadiji Timčenkovi a Michailovi Fridmanovi.

Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov
Video

Bloomberg svoj rebríček zostavuje na základe hodnoty akcií spoločností, v ktorých miliardári majú podiely. Na rebríčku je celkom 500 najbohatších ľudí na Zemi, vrátane 25 Rusov, dodala Meduza.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #ruskí miliardári