Vojenský nátlak Pekingu? Taiwan už druhý deň po sebe spozoroval nad svojím územím čínske balóny

Taiwanské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ponad stredovú líniu Taiwanského prielivu preleteli štyri čínske balóny a tri z nich napokon leteli priamo ponad Taiwan. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

03.01.2024 11:33
debata

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že balóny spozorovalo juhozápadne od leteckej základne v meste Tchaj-čung na západe Taiwanu. Ďalej leteli smerom na severovýchod. Dodalo, že najnižšie letiaci balón sa nachádzal v nadmorskej výške 3658 metrov nad morom.

Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón
Video
Pozrite si odpálenie strely AIM-9X Sidewinder, aká zničila čínsky špionážny balón. / Zdroj: US Air Force.

Čínske balóny na Taiwane zaznamenali už druhý deň po sebe. Prvý podobný incident sa udial v decembri. Taiwan následne v tomto mesiaci spozoroval čínske balóny nad svojím územím šesťkrát.

Odborník na konflikty Ou Sifu z taiwanského Inštitútu pre výskum národnej obrany a bezpečnosti pre AFP uviedol, že Čína tieto balóny využíva ako prostriedok „na vojenský nátlak a psychologickú vojnu“.

AFP pripomenula, že k najnovšiemu incidentu s balónmi došlo necelé dva týždne pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa na Taiwane budú konať 13. januára.

Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako svoje územie, často obviňuje Peking, že sa snaží vyvinúť vojenský alebo ekonomický tlak, aby ovplyvnila výsledok hlasovania na ostrove tak, aby bol priaznivý pre čínsku vládu.

Stratocaching Čítajte aj Taiwan spozoroval nad prielivom, ktorý ho delí od Číny, "meteorologický balón"

V súčasnosti je prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen, ktorá nároky Číny na Taiwan neuznáva. V najbližších voľbách však už nekandiduje, pretože dosiahla limit dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období.

Si Ťin Pching Čítajte aj Čínsky prezident Si Ťin-pching: Opätovné zjednotenie s Taiwanom je neodvratné

Favoritom na volebné víťazstvo je súčasný viceprezident Taiwanu Laj Čching-tche, ktorý sa sám vyhlasuje za pragmatického bojovníka za nezávislosť Taiwanu a Peking ho označil za separatistu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #špionáž #Taiwan