Tisíce domácností bez prúdu, doprava stojí. Francúzsko a Britániu sužujú záplavy. Česko posiela pomoc

Prudký vietor a silný dážď dnes komplikujú život obyvateľom častí Británie a Francúzska, pre ktorých platí výstraha pred možnými záplavami. Tisíce domácností v niektorých častiach Anglicka sú bez prúdu, obmedzená je železničná doprava, stovky ľudí sa majú evakuovať, uviedol web stanice BBC. Vo Francúzsku je najvážnejšia situácia v departemente Pas-de-Calais, kde platí najvyšší stupeň varovania pred záplavami.

03.01.2024 13:19
Británia, Anglicko, potopa, záplavy,  Northampton Foto: ,
Dovolenkové domy v Billing Aquadrome v Northamptone sú obklopené vodou po búrke Henk 3. januára 2024.
debata (2)

Vo viacerých oblastiach Anglicka je dnes podľa úradov bez prúdu na 10 000 domácností, väčšinou kvôli stromom spadnutým na drôty elektrického vedenia. Pre 300 lokalít vydali meteorológovia varovanie pred záplavami. Pre časť Northamptonu v centrálnom Anglicku platí vážna výstraha varujúca obyvateľov pred možným ohrozením života. Stovky ľudí dostali podľa miestnych médií pokyny na evakuáciu. Podobne závažná je podľa BBC situácia tiež v neďalekom grófstve West Midlands, kde rozvodnená rieka Severn zaplavila stovky objektov. Obyvateľov okolia ohrozuje aj rieka Ritec na juhozápade Walesu.

Niekoľko vlakových tratí hlásia dnes ráno ťažkosti v dôsledku záplav a výpadkov elektriny. Týka sa to aj vlakov prepájajúcich Londýn s okolitými mestami.

Stovky ľudí sa dnes podľa webu televíznej stanice France Info stretávajú s veľkou vodou v severofrancúzskom departemente Pas-de-Calais. Vo viacerých obciach tam prudké dažde zaplavili ulice, hasiči len počas noci na dnes hlásili na 50 zásahov. Meteorológovia dnes očakávajú zosilňovanie vetra, ktorého nárazy môžu dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. Počas dneška by na niektorých miestach mohlo padnúť až 40 milimetrov zrážok.

Česko pošle hasičskú techniku a tím na pomoc

Česko pošle Francúzsku techniku aj členov hasičského zboru na pomoc so záplavami na severe krajiny. Paríž o ňu požiadal v utorok v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. V stredu to oznámil hovorca českých hasičov Jiří Fröhlich, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na základe dohody medzi rezortmi vnútra a zahraničných vecí pošle ČR na zasiahnuté miesta modul, ktorý tvorí 18 príslušníkov hasičského zboru, 15 kusov hasičskej techniky, dve vysokokapacitné mobilné čerpadlá, obojživelný voz ARGO a záchranný čln.

Kolóna vozidiel vyrazí z Hlučína v Moravskosliezskom kraji v stredu popoludní a smerovať bude do francúzskeho mesta Saint-Omer, kam by mala prísť vo štvrtok. Hasiči predpokladajú, že modul bude vo Francúzsku nasadený dva týždne.

Česko bolo podľa Fröhlicha prvou krajinou, ktorá zareagovala na požiadavky Francúzska a ponúkla pomoc. Ani napriek aktuálne zvyšujúcim sa hladinám riek v ČR sa hasiči neobávajú, že by im čerpadlá doma chýbali.

Českí hasiči vyslali mobilné čerpacie stanice na pomoc do zahraničia naposledy pred desiatimi rokmi, keď Srbsko a Bosnu a Hercegovinu zasiahli rozsiahle záplavy.

Nebezpečenstvo záplav na severozápade Európy prináša hlboká tlaková níž, ktorú v Británii nazvali Henk a v Nemecku Annelie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Veľká Británia #Francúzsko #povodne #anglicko