Záchranári v Japonsku po zemetrasení bojujú s časom, mŕtvych je 78

Záchranári v Japonsku po pondelkovom silnom zemetrasení v prefektúre Išikawa bojujú s časom a snažia sa v troskách nájsť ďalších preživších. Podľa agentúry Kjódó sa bilancia obetí katastrofy zvýšila na 78, narástol aj počet nezvestných, ktorých je podľa agentúry AP najmenej päť desiatok.

04.01.2024 06:47
japonsko Foto:
Hasiči prechádzajú cez spadnuté domy zasiahnuté zemetraseniami v meste Suzu v Japonsku vo štvrtok 4. januára 2024.
debata

„Zostáva len málo času, než uplynie 72 hodín od zemetrasenia. Musíme napnúť všetky zostávajúce sily a pokračovať v záchranných prácach,“ uviedol Masuhiro Izumija, starosta ťažko zasiahnutého mesta Suzu.

Podľa odborníkov šance na záchranu preživších po 72 hodinách od zemetrasenia rapídne klesajú. Situáciu na mieste silne komplikuje aj poškodená infraštruktúra a následné otrasy, ktoré môžu spôsobiť zosuvy pôdy.

Presný rozsah katastrofy, ktorá zasiahla polostrov Noto, ešte nie je známy. V trinásťtisícovom meste Suzu sa podľa starostu zrútilo 90 percent budov. Dramatická situácia je aj v meste Wadžima, kde je podľa úradov pod troskami uväznený veľký počet ľudí. V evakuačných strediskách našlo útočisko 33-tisíc ľudí, cez 100-tisíc domácností je bez dodávok vody a nad 30-tisíc bez elektriny, napísala agentúra Reuters.

Premiér Fumio Kišida oznámil, že v oblasti bude pomáhať 4600 vojakov, doteraz ich tam bola asi tisícka.

Po pondelkovom zemetrasení o sile 7,6 stupňa zasiahlo prefektúru Išikawa ďalších takmer 600 následných slabších otrasov. Prefektúra leží asi 300 kilometrov od Tokia na opačnom, severnom pobreží ostrova Honšú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie