Exprezident Klaus reaguje na Pavla: O prijatí eura musia rozhodnúť občania v referende

Bývalý prezident Česka Václav Klaus reagoval na slová prezidenta Petra Pavla v novoročnom prejave. V ňom hlava štátu vyzývala politikov na plnenie záväzku Českej republiky prijať euro. Podľa Klausa by sa rozhodnutie o zmene českej meny nemala robiť za chrbtom občanov a musia o tom rozhodnúť v referende.

04.01.2024 15:15
debata (4)

Správu priniesol český portál iDnes.cz. Exprezident, ktorý patrí medzi popredných euroskeptikov Česka, uviedol tiež, že vláda Miloša Zemana spravila chybu, keď si nevyjednala výnimku z eura.

„Sme veľmi znepokojení,“ povedal exprezident Klaus. Otázku opustenia českej koruny a prijatia eura označil za zásadnú na dlhé desaťročia.

„Vyzývame vládu a politickú scénu, aby tak závažné rozhodnutie, ako je opustenie národnej meny, nebolo vykonané za chrbtom občanov,“ vyhlásil bývalý prezident. Vyzval vládu a prezidenta Pavla, aby prestali s aktivitami smerom k urýchleniu vstupu Českej republiky do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II, ktorý je nutný pre vstup do eurozóny. Politici majú podľa neho hľadať čo najširšiu zhodu s odborníkmi, podnikateľmi, ale aj opozíciou a diskutovať o tom v Parlamente.

Žantovský: Ak sa Fico sťažuje na Pavla, nemôže sa tešiť z Klausa a Zemana
Video
O ruskej vojne proti Ukrajine a Robertovi Ficovi hovorí Michael Žantovský, bývalý hovorca prezidenta Václava Havla / Zdroj: Robert Hüttner / TV Pravda

„Je načase, aby sme po rokoch začali robiť konkrétne kroky, ktoré nás k naplneniu tohto záväzku dovedú,“ vyhlásil prezident Pavel vo svojom novoročnom prejave.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #Václav Klaus #česká koruna #Petr Pavel