New York žaluje autobusových dopravcov za prevoz migrantov z juhu USA

Mesto New York podalo vo štvrtok žalobu voči 17 autobusovým dopravcom, ktorých obviňuje z nezákonného prevozu desiatok tisícov migrantov z južných hraníc USA do New Yorku, informovala agentúra AP.

05.01.2024 06:36
imigrácia, USA Foto:
Migranti nastupujú do autobusov po prílete zo San Antonia na medzinárodné letisko Chicago Rockford o 1. hodine ráno 1. januára 2024 v Rockforde v štáte Illinois. Mesto Chicago uviedlo, že 355 migrantov z Boeingu 777 nastúpilo do ôsmich autobusov prenajatých spoločnosťou Abbott a mali byť vysadení na "rôznych predmestiach".
debata (7)

New York tieto spoločnosti obviňuje z účasti na presune migrantov, ktorý porušuje opatrenia o osobách v núdzi platné v štáte New York. Mesto žiada finančné odškodné, aby mohlo pokryť náklady na starostlivosť o približne 33.000 migrantov, ktorí do mesta prišli takýmito autobusmi v období od jari 2022. Viacerí republikánski guvernéri, vrátane Grega Abbotta v Texase, vtedy začali posielať migrantov do iných častí krajiny, pripomína AP.

Newyorský starosta Eric Adams uviedol, že mesto už nebude ďalej znášať náklady politických manévrov štátu Texas. Súdne konanie je podľa jeho slov varovaním pre všetkých, ktorí takýmto spôsobom porušujú zákon. Niektoré zo spoločností boli týmito krokmi zaskočené, píše AP.

Abbott štvrtkovú žalobu označil za jasné porušenie doložky, ktorá zaručuje ústavné právo na cestovanie. Všetci migranti, ktorí boli autobusmi alebo letecky prevezení do New Yorku, tak podľa jeho slov urobili dobrovoľne po tom, ako im americká vláda povolila zostať na území USA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #migrácia #migranti