Na Dunaji sa potopila loď s hnojivami, ohrozuje životné prostredie

Nákladná loď prevážajúca hnojivá sa v piatok potopila na rieke Dunaj po tom, ako narazila do mosta na hraniciach medzi Srbskom a Chorvátskom. Vyvolalo to obavy z vážneho poškodenia životného prostredia. TASR správu prevzala z agentúry AP odvolávajúcej sa na miestne úrady.

05.01.2024 18:44
debata (2)

Srbské ministerstvo životného prostredia uviedlo, že plavidlo, ktoré sa potopilo približne 40 minút po polnoci, prevážalo náklad 1000 ton dusíkatých hnojív. Rezort dodal, že situáciu na Dunaji monitoruje úrad na ochranu životného prostredia.

Chorvátske úrady uzavreli most a hraničný priechod so Srbskom a skontrolovali jeden z poškodených pilierov mosta, do ktorého plavidlo narazilo. Nijakých zranených z miesta nehlásili.

Zaplavená maďarská metropola Budapešť Čítajte viac FOTO: Dunaj zalial maďarskú metropolu Budapešť, prišla desaťročná voda

Loď registrovaná v Nemecku smerovala z Rakúska do prístavu v Srbsku severne od hlavného mesta Belehrad.

Odborník na životné prostredie Dušan Blagojevič v rozhovore pre televíziu N1 uviedol, že potopenie plavidla bude mať negatívny vplyv na riečnu flóru a faunu a nepriamo aj na ľudí. Nadmerné a neefektívne použitie hnojiva by podľa jeho slov mohlo poškodiť úrodu a viesť k znečisteniu ovzdušia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #Dunaj #nehoda lode #nákladná loď