Chystá Putin ofenzívu až k miliónovému Charkovu? Kupiansk bude predkrmom. Na hranici je 19-tisíc mužov

Americkí vojenskí experti upozorňujú na možnú novú ofenzívu Ruska na severovýchode Ukrajiny, informuje agentúra DPA.

06.01.2024 15:13 , aktualizované: 19:30
rusi, čierne more Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany v piatok 5. januára 2024 ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori.
debata (303)

„Ruské sily by v nadchádzajúcich týždňoch mohli posilniť svoje úsilie o dobytie Kupianska v Charkovskej oblasti,“ varovali analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v najnovšej správe.

Blato a zase blato na Donbase. Toto sú námorníci 'Donbaského mora'
Video

Ruské jednotky operujúce na spomínanom území sú podľa názoru amerických vojenských expertov menej využívané než ruskí vojaci útočiaci v ostatných oblastiach. Ukrajinský web NV.ua ešte v pondelok informoval, že Rusko drží v pohraničných oblastiach s Ukrajinou približne 19 000 vojakov. „Vyzbrojení sú tankami, bojovými obrnenými vozidlami, delostreleckou a raketovou technikou, technikou protivzdušnej obrany a operačno-taktickými raketovými systémami," uviedol generálporučík Serhij Najev.

Rusko si útokmi v pohraničí z posledných dní zrejme pripravuje pôdu pre väčšiu ofenzívu. Podľa slov Najeva Rusi vykonávajú prieskum, bombardujú pohraničné oblasti, nasadzujú kamikadze drony a útočia raketami s cieľom zničiť energetickú, dopravnú a priemyselnú infraštruktúru, robia cynické útoky na obytné štvrte, zdravotnícke a vzdelávacie inštitúcie, nákupné centrá a sklady s humanitárnym tovarom.

Ukrajinci lovia Šáhidy, drony Rusov nesmú preletieť cez obranu
Video

Generálny štáb ukrajinskej armády v sobotu ráno v pravidelnom vyhlásení o situácii na bojisku hlásil sedem odrazených útokov na obec Synkivka neďaleko Kupianska, píše DPA.

Práve Kupiansk sa považuje za strategicky významný železničný uzol. Mesto je riekou Oskil rozdelené na dve časti. Ukrajinci ovládajú pri Kupiansku už iba obmedzený pás územia východne od Oskilu.

Kyjev - zničené predajne áut Čítajte viac Ruské rakety zničili predajne áut v Kyjeve. Bojí sa Putin nových Citroënov?

Po tom, čo ukrajinská armáda v protiofenzíve na jeseň 2022 mohla sčasti postupovať dopredu až po susednú Luhanskú oblasť, v súčasnosti je opäť v defenzíve.

V poslednom období sa tiež značne vystupňovali ruské raketové a delostrelecké útoky na Charkovskú oblasť, ako i jej rovnomennú miliónovú metropolu Charkov.

V noci na sobotu počas raketového útoku na Kupjansk podarilo spod trosiek zachrániť 61-ročnú ženu a previezť ju do nemocnice, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synehubov na platforme Telegram.

40 kilometrov ku Charkovu

Britský denník The Telegraph pred niekoľkými dňami spojil stúpajúci počet leteckých útokov na Charkovskú oblasť s nadchádzajúcou ofenzívou. Už v priebehu víkendu môže dôjsť k eskalácii počtu raketových a delostreleckých útokov a od 15. januára by mohla začať pozemná ofenzíva Rusov na Charkovskú oblasť, predpovedal denník.

Dokonalý zásah z HIMARS-u: Ukrajinci zničili Rusom radar za 250 miliónov
Video

Vyvolalo to špekulácie, že šéf Kremľa Vladimir Putin by sa pred blížiacimi sa marcovými prezidentskými voľbami v Rusku mohol pokúsiť o dobytie miliónového Charkova. Mesto je od hraníc s Ruskom vzdialené len takmer 40 kilometrov.

Podľa údajov ukrajinskej armády však doposiaľ nedošlo k hromadeniu ruských vojakov v oblasti, píše DPA.

Kadyrov kon Čítajte viac Zajatcov za koňa. Kadyrov ponúkol Američanom bizarnú výmenu
303 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine