Po piatich dňoch vytiahli zo sutín 90-ročnú Japonku, zemetrasenie má už 126 obetí

V západnom Japonsku vytiahli 124 hodín po silnom zemetrasení z trosiek domu živú seniorku.

06.01.2024 18:56
japonsko Foto:
Ľudia v sobotu 6. januára 2024 prechádzajú okolo zrútenej budovy v meste Wadžima v Japonsku. Pondelňajšie otrasy zdecimovali domy, pokrútili cesty a lode rozhádzali vo vodách ako hračky.
debata

Deväťdesiatnička tak prežila v troskách v meste Suzu viac ako päť dní. Šance na prežitie po prvých 72 hodinách sú pritom mizivé. V ostatných dňoch sa však už podarilo niekoľko takýchto dramatických záchran. Do rozsiahlych záchranných operácií sú zapojení vojaci, hasiči i ďalší.

Zemetrasenie s magnitúdom 7,6 zasiahlo západné Japonsko v pondelok, pričom zrútilo budovy, vyvolalo zosuvy pôdy a spôsobilo ďalšie škody. Úrady dosiaľ potvrdili 126 mŕtvych. Ďalších 200 ľudí je stále nezvestných. S odvolaním sa na miestnych činiteľov o tom informovala agentúra Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už predtým hovoril o „mnohých obetiach“ a veľkých škodách. Agentúra AFP uviedla, že ostrovnú krajinu od pondelkového popoludnia do utorkového rána zasiahlo 155 zemetrasení, väčšinou silnejších ako tri stupne. Záchranné operácie sťažuje dážď a krupobitie. Dážď sa očakáva až do nedele, potom bude v regióne snežiť.

K najpostihnutejším patrí mesto Wadžima v prefektúre Išikawa, ktorá leží na ostrove Honšú na pobreží Japonského mora. Zrútilo sa tu množstvo budov, viac ako 200 domov zachvátili plamene. Na záberoch verejnoprávnej televízie NHK bolo vidieť okrem iného sedempodlažnú budovu, ktorá sa celá prevrátila na stranu. Len v tunajšej nemocnici zomrelo podľa agentúry Kjódó sedem pacientov.

Varovali pred päťmetrovými cunami

Záchrana preživších je podľa ministerského predsedu Kišidu závodom s časom. Do oblasti postihnutého polostrova Noto vláda vyslala 1000 príslušníkov ozbrojených síl. Záchranné práce ale komplikujú značne poškodené či zablokované cesty. Kvôli prasklinám na pristávacej dráhe muselo byť tiež uzavreté jedno z letísk v oblasti.

Prerušená je aj veľká časť tunajšej železničnej a lodnej dopravy, uzavreté sú štyri rýchlostné cesty. Región pri prefektúre Išikawa v pondelok zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, po ktorom úrady pôvodne varovali, že pobrežie môže ohroziť až päťmetrová vlna cunami, nakoniec boli hlásené zhruba metrové vlny. Všetky varovania pred cunami boli podľa Reuters odvolané až dnes dopoludnia miestneho času (v noci na dnešok SEČ).

Novoročné zemetrasenie je prvé, ktoré v Japonsku zabilo viac ako 100 ľudí od zemetrasenia v Kumamote na juhozápade krajiny v roku 2016. To si vtedy vyžiadalo 276 životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie