Zelenského život očami Američana: V úvode vojny zavretý v bunkri bol ako chodiaca mŕtvola

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v prvých týždňoch vojny podobal chodiacej mŕtvole, takmer nespal a v bunkri, kde sa ukrýval, prežíval na sladkostiach, mäse z konzervy a okoretom chlebe. V novej Zelenského biografii to opísal novinár amerického týždenníka Time Simon Shuster, ktorý s ukrajinským prezidentom a jeho tímom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu strávil nejaký čas. Úryvok z knihy zverejnil britský denník The Telegraph.

07.01.2024 09:15
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy doneckého regiónu na východe Ukrajiny vo februári 2022.
debata (89)
Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov v decembri 2022
Video

Do bunkra z čias studenej vojny, ktorý sa podobá obrovskému tunelu metra prestavanému v štýle kancelárskej budovy, sa Zelenskyj uchýlil v prvý deň plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 okolo poludnia, keď jeho ochranka dostala varovanie pred náletom. Zelenskyj podľa Shustera spomína, že sa v týchto prvých hodinách sám seba snažil motivovať. „Pozerajú sa. Si symbol. Musíš sa správať, ako sa správa hlava štátu,“ opísal prezident novinárovi svoj vnútorný monológ.

Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO
Video

V bunkri ukrajinský prezident nakoniec strávil niekoľko mesiacov. Najhoršie podľa neho boli noci na úzkom lôžku, kým jeho telefón takmer bez prestania vibroval. „V tých prvých dňoch som všetkých budil. Nemal som nárok spať, kým som nevedel, kde bol aký útok,“ opísal situáciu podľa novinára ukrajinský líder. Uviedol tiež, že hlásenie o aktuálnej situácii od svojich spolupracovníkoch požadoval už o 04:50.

Kým spočiatku nikto z osadenstva bunkra podľa Shustera neprepadal zúfalstvu, postupne sa ľudia rúcali. „Nebolo tam ‚nič moc‘ na jedenie. Na rokovaniach sa rozdávali sladkosti a v spoločnej kuchyni sa dal nájsť okoretý chlieb a mäso z konzervy. Jeden minister mi povedal, že celé dni prežíval len na čokoláde,“ píše vo svojej knihe novinár.

Zelenského privítala Čaputová v Prezidentskom paláci
Video

Zelenskyj sa po chvíli začal sťažovať na nedostatok čerstvého vzduchu a denného svetla. V tvári zožltol tak, že oneho jeho spolupracovníci začali mať obavy. Jeho právna poradkyňa podľa Shustera spomína, že sa prezident začal podobať „chodiacej mŕtvole“. „Živý človek snáď nemôže takto vyzerať. Raz ráno prezident zamumlal pozdrav. Nemohla som ani odpovedať. Ešte nikdy som nevidela človeka v takomto stave,“ opísala poradkyňa.

Po čase sa ale život v bunkri začal viac vracať do normálu. Prvá ranná videokonferencia sa presunula na siedmu rannú, takže Zelenskyj si pred ňou mohol dať raňajky. K nej mal vždy praženicu. Osadenstvo bunkra začalo dostávať teplé jedlá – párky, zemiakové knedle alebo guláš. Pri jedle Zelenskyj občas nazlieval víno, a to aj v čase, keď vláda zakázala predaj alkoholu. K dispozícii boli tiež činky a posilňovacie lavice, ktoré prezident zvykol používať, často v noci. V bunkri sa tiež objavil pingpongový stôl a občas sa premietal film. Prezident pritom nedokázal stráviť sovietske komédie a preferoval hollywoodske snímky. Zhruba od polovice jari potom Zelenskyj a jeho spolupracovníci už trávili väčšinu času mimo bunkra.

Ostro sledovaný Zelenskyj. Poľskí policajti ho strážili ako oko v hlave
Video

Zelenskyj sa podľa Shustera počas prvých mesiacov zmenil, keď sa prestal podobať zabávačovi, ktorým bol pred začiatkom politickej kariéry, a transformoval sa v lídra krajiny, ktorá sa nachádza vo vojne.

„Invázia ho pripravila o pružnosť pohybov Jeho chôdza pôsobila ťažkopádne, mal strnulé ramená a vyzeral ako buldok, ktorý sa chystá do boja,“ opísal novinár svoj dojem zo Zelenského počas jeho návštevy v USA v decembri 2022. „Vojna sa ešte neskončila, ani zďaleka. Ale skončila sa premena muža v jej strede na vojnového lídra,“ napísal Shuster.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj