Tisíce Izraelčanov protestovali proti premiérovi Netanjahuovi

Tisíce Izraelčanov v sobotu večer v mestách Tel Aviv a Haifa protestovali proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a vyzvali ho, aby odstúpil.

07.01.2024 09:45
debata (3)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Demonštranti v centrách oboch miest žiadali rezignáciu Netanjahua a pritom skandovali heslá ako „Nevzdáme sa“ a „Vláda zla“.

Vlani v Izraeli sa konali masové protesty proti kontroverznej reforme súdnictva a politike izraelskej pravicovej vlády. Po útokoch ozbrojencov z hnutia Hamas a ďalších militantných skupín na Izrael zo 7. októbra tieto protesty z veľkej časti ustali.

K demonštrantom sa v sobotu pripojili aj príbuzní niektorých obetí útoku, ako aj obyvatelia, ktorí pre boje museli opustiť svoje domovy z oblasti neďaleko hraníc s Pásmom Gazy a Libanonom.

Izrael prisľúbil, že rozdrví Hamas po tom, ako militanti vlani 7. októbra uskutočnili najsmrteľnejší útok v histórii Izraela. Podľa súčtu agentúry AFP založeného na oficiálnych údajoch pri ňom zahynulo približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

Militanti podľa Izraela zajali aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých 132 stále zostáva v zajatí.

Izrael odpovedal bombardovaním územia a vyslaním pozemných síl, pričom podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré riadi Hamas, zahynulo už najmenej 22.722 ľudí, väčšinou žien a detí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protest #Benjamin Netanjahu