V rakúskych Alpách zahynul Slovák, lavína v talianskych Alpách zabila dvoch turistov

Pri páde lavíny v rakúskych Alpách v nedeľu prišiel o život Slovák, ďalší utrpel zranenia. Informuje o tom agentúra APA, podľa ktorej lavína muža zasiahla mimo zjazdovky v lyžiarskom stredisku Mölltaler Gletscher v Korutanoch.

07.01.2024 12:51 , aktualizované: 08.01.2024 06:04
debata (1)

Muži vo veku 33 a 40 rokov boli podľa rakúskej polície na výlete na lyžiach, keď ich vo výške zhruba 2700 metrov nad morom zasiahla lavína. Mladšieho z dvojice nezavalila úplne, a tak sa mu podarilo vyslobodiť. Pešo došiel k horskej stanici, odkiaľ okolo 15.40 h zavolal záchranárov. S bližšie nešpecifikovanými zraneniami potom muža dopravil vrtuľník do nemocnice v meste Lienz.

Druhého z mužov objavili záchranári v hĺbke dvoch metrov pod snehom, odkiaľ ho dostali okolo 17:10. Aj keď sa ho pokúšali oživiť, nepodarilo sa im to.

Dvaja muži zahynuli v talianskych Alpách

Dvaja turisti prišli o život pri páde lavíny v talianskych Alpách pri hraniciach so Švajčiarskom, oznámili v nedeľu talianski záchranári. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Lavína sa spustila vo výške približne 2200 metrov v masíve Formazza v talianskom regióne Piedmont, uviedol hovorca talianskej horskej záchrannej služby Federico Catania.

Dodal, že sneh strhol jedného z turistov do neďalekého jazera. Telo druhého turistu našli záchranári v mase snehu.

Pozor na horách. Takáto kamenná lavína spadla v Tatrách
Video

Pátracia akcia sa začala, keď strážcovia neďalekej hrádze hlásili, že dvoch turistov tam zasiahla lavína. Záchranárom sa ich nepodarilo pri počiatočnom pátraní nájsť, a preto nasadili vrtuľník.

Tímu so záchrannými psami sa napriek silnému vetru podarilo dostať na miesto a nájsť obete. Totožnosť dvoch zosnulých turistov zatiaľ nezverejnili.

Rakúšania ratovali českých skialpinistov

Rakúski záchranári zase zasahovali kvôli skupine českých skialpinistov, ktorí sa za zlého počasia vydali na náročnú túru k ľadovcu Ködnitzkees na južnom úbočí najvyššej rakúskej hory Grossglockner. Záchranná akcia trvala 15 hodín a traja Česi vyviazli bez zranení, boli iba ľahko podchladení, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na políciu.

nešťastie, Vysoké Tatry Čítajte viac Dve tragédie v Tatrách. Zomreli český skialpinista a starší turista

Česi sa vybrali za silného sneženia, vetra a mrazu do hôr už v piatok skoro ráno, a to bezprostredne po osemhodinovej ceste autom. Ich východiskovým bodom bol penzión Lucknerhaus v obci Kals, do cieľa ale nedorazili a potom, čo vo svahu uviazli, zavolali v piatok pred polnocou o pomoc.

Muža vo veku 57 rokov a dvoch štyridsaťročných bratov sa vypravilo hľadať družstvo 13 záchranárov horskej služby a jeden policajt. Trojici sa podarilo lokalizovať až v sobotu za svetla a horská služba ju dopravila najskôr na horskú chatu Erzherzog-Johann Hütte a neskôr do údolia.

Slovenské veľhory v plnej paráde. mReportér zdolal Kriváň a zo samého vrcholku natočil zábery na celé Tatry
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #Alpy #Grossglockner