Tip pre Slovensko? Komu sa v Rakúsku pokazila elektronika, tomu štát zaplatí polovicu ceny opravy

Zaujímavý nápad, ktorý vznikol na radnici vo Viedni, si osvojila rakúska vláda a výsledky jej ponuky pre občanov sú vynikajúce. Štát im uhradí polovicu nákladov na opravu pokazených alebo poškodených elektronických prístrojov. Spokojní sú nielen majitelia nefunkčných mobilov či notebookov, živnostníci sa tešia z výrazne zvýšených príjmov a v neposlednom rade má finančný program veľmi dobrý dosah na ochranu životného prostredia.

08.01.2024 06:00
práca, nákup, počítač Foto:
Väčšinu vecí, na ktorých opravu prispela Rakúšanom vláda, tvorili notebooky a mobily.
debata (4)

S myšlienkou zaplatiť zo svojho rozpočtu časť ceny za opravu prišla Viedeň v roku 2019. Mesto začalo záujemcom uhrádzať polovicu sumy na účtenke z opravovne, maximálne do výšky 100 eur. Magistrát schválil v máji 2020 na tento účel finančný balík pre trojročné obdobie v objeme 1,6 milióna eur, projekt subvenčnej pomoci začal fungovať o štyri mesiace neskôr.

Systém bol jednoduchý: vlastník nefunkčného prístroja si stiahol poukaz na internete, zašiel do opravovne a tej mesto potom zaplatilo polovicu ceny po vykonaní práce s predloženou účtenkou. „Už v úvodnej fáze od septembra do decembra 2020 využilo túto možnosť 10-tisíc Viedenčanov," napísal server Sustainabiity Gu­ide.

Hyundai iX35 FCEV - 2015 Čítajte viac Túžite po aute na vodík? Oprava vás môže zruinovať, ako tohto Nemca

Väčšinu opravených vecí tvorili mobily a notebooky (dovedna 67 percent), nezanedbateľný bol aj počet bicyklov, pretože aj na tie sa vzťahoval finančný bonus. V roku 2021 si obyvatelia Viedne stiahli z internetu približne 50-tisíc poukazov, čo je pomerne veľa, keďže v hlavnom meste Rakúska žije okolo 1,9 milióna ľudí.

Keď Európska komisia prišla s plánom obnovy EÚ na prekonanie ekonomickej krízy po pandémii koronavírusu, rakúska vláda zaradila do svojho národného programu aj nápad pochádzajúci z viedenského magistrátu. Možnosť využiť poukaz na opravu predstavila občanom v apríli 2022. „Odhaduje sa, že do augusta 2026 (dokedy sú vyčlenené finančné zdroje) bude opravených 400-tisíc prístrojov," informovala pred necelými dvomi rokmi Európska komisia na svojej webovej stránke.

Vláda pritom ponúkla ešte atraktívnejší bonus v porovnaní s Viedňou: záujemcom zaplatí polovicu nákladov na opravu až do výšky 200 eur. Príležitosť využiť poukaz sa pritom vzťahuje na viacero kusov nefunkčnej elektroniky. Napríklad mladý Rakúšan, ktorého spomína v reportáži stanica BBC, si dal opraviť laptop a CD prehrávač.

Kým odhad znel, že do leta 2026 opravári sfunkčnia 400-tisíc prístrojov, tento počet sa podarilo prekonať oveľa skôr. „Počas prvých dvanástich mesiacov od spustenia programu si Rakúšania stiahli 560-tisíc poukazov,“ zdôraznila na jar 2023 stanica Euronews.

remix, pr nepouzivat Čítajte viac Recept na inteligentný a udržateľný spôsob nákupu a predaja módy? Recyklujte, redukujte, remixujte!

Zákazníci môžu využiť širokú sieť opravovní v celej krajine. Vláda má totiž až zhruba 3 500 zmluvných partnerov. Projekt má jeden procesný rozdiel v porovnaní s tým, čo urobila Viedeň: celoštátne to funguje tak, že štát pošle polovicu ceny za opravu klientovi na jeho bankový účet, čo odbremeňuje živnostníkov od byrokracie. Zákazník dostane peniaze najneskôr do troch týždňov od predloženia účtenky.

Od zavedenia bonusu na celoštátnej úrovni sa výrazne zvýšili zisky opravovní elektroniky. Firmy a živnostníci zarábajú až dvojnásobne viac než predtým. Dopyt je dokonca taký veľký, že rakúsky pracovný trh začal trpieť nedostatkom opravárov, čo znamená pracovné príležitosti v alpskej krajine aj pre zručných ľudí zo Slovenska. Výrazný záujem zákazníkov sa pripisuje tomu, že ak má človek zaplatiť za opravu 20 až 30 percent sumy nového výrobku, rozhodne sa radšej pre novinku. Bonus až do výšky 200 eur ho však môže presvedčiť, aby si dal nefunkčný prístroj opraviť.

Mimochodom, opravy sú výhodné ešte z jedného dôvodu: sú lacnejšie, lebo od spustenia programu štát znížil na ne daň z pridanej hodnoty z 20 % na 10 %.

Projekt je osožný pre životné prostredie, pretože podľa celosvetových údajov sa recykluje iba pätina elektrického, respektíve elektronického odpadu. Do prírody sa preto dostáva priveľa toxických látok, ako sú napríklad ortuť a kadmium. V Európe vzniká ročne približne až 35 miliónov ton odpadu z technológií, ktoré sa prestali používať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Rakúsko #Viedeň #elektronika