Počet obetí zemetrasenia v Japonsku stúpol na 161, nezvestných je vyše 100 ľudí

Počet obetí zemetrasenia, ktoré na Nový rok zasiahlo Japonsko, stúpol v pondelok na 161. Snahy záchranárov pritom v súčasnosti komplikuje sneženie, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08.01.2024 06:50
japonsko Foto:
Ľudia prechádzajú okolo zničeného trhoviska spáleného požiarom po zemetrasení v meste Wadžima, prefektúra Ikišawa v Japonsku v utorok 2. januára 2024.
debata (1)

Počet ľudí nezvestných po zemetrasení sa znížil zo 195 na 103, oznámili v pondelok úrady v prefektúre Išikawa, ktorú silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo.

Do oblasti postihnutej zemetrasením vyslali úrady tisíce záchranárov z celej krajiny. Ich prácu však komplikuje počasie i cesty, ktoré sú v dôsledku zemetrasenia a zosuvov pôdy neprejazdné. V uplynulých dvoch dňoch pritom v Išikawe aj nasnažilo, čo záchrannú operáciu skomplikovalo ešte viac.

Napriek ťažkým podmienkam sa však v sobotu podarilo aj päť dní po zemetrasení spod sutín domu v meste Suzu zachrániť 90-ročnú ženu.

Za 8 až 10 eur mesačne môžete dostať desiatky tisíc. Prečo to polovica ľudí nemá?
Video

Pokračujúce pršanie však zvyšuje riziko vzniku nových zosuvov pôdy. Sneh by zase mohol spôsobiť, že by sa pod jeho váhou zrútili ďalšie poškodené budovy, varovala regionálna vláda.

Chladné počasie zrejme zhorší podmienky aj pre takmer 30.000 ľudí, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v štátnych dočasných ubytovacích zariadeniach.

Najmenej 2000 ľudí na polostrove Noto, ktorý zemetrasenie postihlo najviac, zostáva v dôsledku neprejazdných ciest odtrhnutých od zvyšku sveta. Neprejazdné cesty navyše komplikujú aj dodávky pomoci. Aj v nedeľu boli dodávky elektrickej energie prerušené do približne 20.700 domácností. Vyše 66-tisíc domácností zostáva bez vody.

„Prvou prioritou je záchrana ľudí pod sutinami a to, aby sme sa dostali do izolovaných komunít,“ uviedol v nedeľu japonský premiér Fumio Kišida. Dodal, že vláda do každej z izolovaných obcí vyslala po zemi vojakov i policajné a hasičské vrtuľníky.

V Japonsku sa každoročne vyskytnú stovky zemetrasení, no veľká väčšina z nich nespôsobí škody aj vďaka prísnym stavebným predpisom. Vo vidieckych oblastiach – akou je aj Noto, kde raste počet obyvateľov v pokročilom vek – je však mnoho starších stavieb, píše AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie