Dvere, ktoré sa odtrhli z Boeingu počas letu, skončili v záhrade učiteľa Boba

V záhrade domu v americkom štáte Oregon našli časť dverí lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines, ktoré mu odpadli v noci na sobotu. Objav môže pomôcť pri vyšetrovaní incidentu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

08.01.2024 12:01
boeing Foto:
Vyšetrovateľ Národnej rady pre bezpečnosť dopravy John Lovell skúma trup lietadla Boeing 737 Max 9, ktorému sa počas letu odtrhli únikové dvere.
debata

Šéfka amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Jennifer Homendyová spresnila, že časť dverí našiel učiteľ, označený len krstným menom Bob, na pri svojom dome v meste Portland v štáte Oregon. Ide o panel s rozmermi 66 × 121 centimetrov a váhou 28,5 kilogramov, ktorý vypĺňa nepoužívaný únikový východ lietadiel. Úrady ho preskúmajú s cieľom zistiť príčinu jeho uvoľnenia, píše agentúra AP.

Spoločnosti, ktoré majú v lietadlách Boeing 737 MAX 9 menší počet sedadiel, môžu núdzový východ uzavrieť pomocou takéhoto panelu, ktorý pri pohľade z kabíny vyzerá ako okno.

DN - Boeing 737 MAX Čítajte viac 20 minút hrôzy: Lietadlu v USA vo vzduchu odpadli dvere. FAA uzemnila 171 strojov

Lietadlo smerovalo z Portlandu do Los Angeles a v noci na sobotu tesne po vzlietnutí stratilo bočný panel uzatvárajúci nevyužívaný východ. V kabíne klesol tlak a aktivovali sa kyslíkové masky. Pilotom sa podarilo pristáť a niekoľko cestujúcich utrpelo ľahké zranenia. Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA) a NTSB už začali vyšetrovať príčinu incidentu.

FAA nariadila okamžitú inšpekciu lietadiel Boeing 737 MAX 9 v konfigurácii s bočným panelom namiesto východu. Vzťahuje sa to na 171 strojov. Väčšinu z nich prevádzkujú spoločnosti Alaska Airlines a United Airlines. Alaska Airlines preto počas víkendu zrušila stovky letov.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v nedeľu vyhlásila, že aj ona prijme smernicou FAA o zákaze letu lietadiel Boeing 737 MAX 9.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Oregon #boeing 737 MAX