S nasledovníčkou na hydinovej farme. Vodca KĽDR údajne oslavuje 40, režim mlčí

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok pravdepodobne oslavuje svoje 40. narodeniny. Režim v Severnej Kórei (KĽDR) i tamojšie štátne médiá však o dátume jeho narodenín dlhodobo mlčia. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

08.01.2024 12:17
kim čong un Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un so svojou dcérou počas návštevy novopostavenej hydinárskej továrne v provincii Severné Hwanghae v pondelok 8. januára 2024.
debata (4)

Kim údajne oslavuje narodeniny 8. januára, čo však režim v KĽDR nikdy nepotvrdil. Podľa americkej vlády sa severokórejský vodca narodil v roku 1984, podľa čoho tento rok oslavuje 40 rokov.

Narodeniny Kimovho otca Kim Čong-ila a starého otca Kim Ir-sena, ktorí vládli v krajne pred ním, sú v Severnej Kórei štátnymi sviatkami.

K potvrdeniu dátumu narodenia Kim Čong-una boli tamojšie úrady najbližšie v januári 2020, keď uviedli, že severokórejskému vodcovi zablahoželal k narodeninám vtedajší prezident USA Donald Trump. Presný dátum však nezverejnili.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v pondelok ukázala Kima na návšteve hydinovej farmy so svojou dcérou Kim Džu-ä, ktorá by sa podľa juhokórejskej tajnej služby mohla stať jeho nástupkyňou.

Kim Jo-čong Čítajte viac KĽDR znovu strieľala z delostreleckých zbraní, Kimova sestra sa vysmiala neschopnosti Juhu

Totalitný Kimov režim je prísne sankcionovaný medzinárodným spoločenstvom za program vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ako aj za porušovanie ľudských práv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Kim Džu-ä