V Nemecku vlani o azyl požiadalo dvakrát viac ľudí, na počty z migračnej krízy to ale nemá

Počet nových žiadostí o azyl v Nemecku vlani vzrástol na 351 915, čo znamená nárast o 51,1 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Najpočetnejšiu skupinu tvoria žiadatelia zo Sýrie, ktorí podali 104 561 žiadostí, informoval dnes Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF).

08.01.2024 15:37
debata (2)

Druhú najpočetnejšiu skupinu žiadateľov o azyl v spolkovej republike tvoria občania Turecka (62 624) a tretiu Afganci (53 582), vyplýva z údajov BAMF.

Polícia prenasledovala auto, v ktorom bolo 15 nelegálnych migrantov
Video

Vlani BAMF rozhodol vo viac ako 260-tisíc azylových konaniach, pričom zhruba polovici žiadateľov priznal ochranný status. Odmietnuté boli žiadosti takmer 62 000 ľudí a takmer 65 000 konaní bolo z rôznych dôvodov zastavených.

Migrácia sa v Nemecku stala zásadným politickým problémom; mnohé obce majú problémy s ubytovaním veľkého množstva novo prichádzajúcich. Na jeseň Nemecko kvôli nej zaviedlo dočasné kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom. Tieto kontroly zatiaľ platia do 15. marca. Už od roku 2015 existujú systematické kontroly na hranici s Rakúskom. Aj nemecký kancelár Olaf Scholz pripustil, že do Nemecka prichádza príliš veľa migrantov.

SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Nemecko tiež prijalo viac ako milión Ukrajincov po napadnutí ich krajiny Ruskom.

Vlani sa Scholz a premiéri vlád 16 spolkových krajín dohodli na prísnejších opatreniach na obmedzenie počtu migrantov, vrátane urýchlenia azylového riadenia, obmedzenia benefitov pre žiadateľov o azyl a navýšenia finančnej pomoci spolkovým krajinám a obciam pri zvládaní prívalu migrantov zo strany spolkovej vlády. Vláda chce tiež rýchlejšie vyhosťovať neúspešných žiadateľov o azyl a prísnejšie trestať pašerákov ľudí.

Minuloročný počet žiadateľov o azyl je stále hlboko pod počtami z rokov 2015 a 2016, kedy do Nemecka prišlo viac ako milión migrantov, prevažne zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Minulý týždeň spolková polícia oznámila, že vlani do Nemecka prišlo 127 088 ľudí bez dokladov, čo bolo o 38 percent viac ako v roku 2022 a najviac od roku 2015.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migrácia #azylová politika