Pobrežie Španielska zamorili milióny plastových peliet, prokuratúra koná

Španielska prokuratúra v noci na utorok oznámila, že začala vyšetrovať únik množstva drobných plastových peliet, ktoré vyplavil Atlantický oceán na severozápadnom pobreží Španielska. Pre oblasť to môže predstavovať veľký ekologický problém, TASR správu prevzala z agentúry AP.

08.01.2024 17:02 , aktualizované: 09.01.2024 14:59
pelety Foto:
Španielske pobrežia zamorili v pondelok 8. januára 2024 milióny plastových peliet.
debata
Milióny drobných plastových peliet vyplavil...
Milióny drobných plastových peliet vyplavil...
+7Milióny drobných plastových peliet vyplavil...

Spoločnosť Bedeko Europe, ktorá takéto plastové pelety vyrába, uviedla, že sa do mora dostali zrejme z minimálne jedného prepravného kontajnera, ktorý v decembri spadol do mora pri pobreží susedného Portugalska. Kontajner „stratila“ loď Toconao, ktorú využíva na prepravu nákladov veľká lodná spoločnosť Maersk.

Pelety tohto druhu sa používajú na výrobu rôznych predmetov každodennej potreby od fliaš po nákupné tašky. Ich priemer dosahuje zvyčajne menej ako päť milimetrov, takže prispievajú k zhoršovaniu problému znečistenia plastmi, keďže sa často dostávajú do riek a oceánov. Ich malé rozmery a nízka hmotnosť zároveň spôsobujú to, že ich odstraňovanie z piesočnatých pláží je veľmi náročné.

Prokuratúra sa obáva, že vyplavené plastové pelety môžu obsahovať toxické častice. Existujú náznaky, že ďalšie pelety boli nájdené aj na portugalskom i francúzskom pobreží.

O úniku vedeli týždne

Únik malých bielych plastových guľôčok bol prvýkrát oznámený úradom 13. decembra, keď ich začal vyplavovať oceán na španielske pobrežie.

Podľa predstaviteľa severozápadného španielskeho regiónu Galícia pochádzajú z kontajnerovej lode Toconao, ktorá sa plavila pod vlajkou Libérie. Z lode spadlo do mora šesť kontajnerov pri pobreží Portugalska asi 80 kilometrov západne od mesta Viana do Castelo.

Dodal, že v jednom zo šiestich stratených kontajnerov bolo 1000 vriec s peletami, pričom v každom vreci bolo 25 kilogramov malých plastových guľôčok používaných pri výrobe plastových výrobkov.

Organizácia Greenpeace a ďalšie environmentálne skupiny odhadujú celkový počet plastových peliet v mori na milióny. Považujú ich za nebezpečné pre morský a ľudský život, pretože sa môžu rozložiť na ešte menšie mikroplasty, ktoré sa môžu stač súčasťou potravinového reťazca rýb lovených rybármi.

Región závislý od rybárstva

Pláže v Galícii sa od peliet snažia vyčistiť stovky dobrovoľníkov so sitami a lopatami. Tunajšie pobrežie bolo v roku 2002 zničené únikom ropy z tankera Prestige. Región je závislý od rybárskeho priemyslu.

Podpredsedníčka španielskej vlády María Jesús Monterová vyjadrila obavy z možných vážnych dôsledkov environmentálneho incidentu na pobreží Galície. Pre televíziu TVE uviedla, že zatiaľ nevie, aký to bude mať vplyv na tamojšie životné prostredie a rybolov.

plasty, oceán, more, havaj Čítajte viac V oceánoch končí menej plastov, než sa čakalo. Odpad ostáva v riekach

Environmentálna skupina Ecologistas en Accion kritizovala španielske regionálne úrady za to, že na správy o úniku peliet reagovali príliš neskoro. Skupina okrem toho plánuje podať sťažnosť na holandskú spoločnosť Toucan Maritime, ktorá spomínané plavidlo vlastní, za trestný čin proti životnému prostrediu.

Šéf vlády v Galícii Alfonso Rueda tvrdí, že centrálna vláda v Madride vedela o úniku peliet asi dva týždne, ale jeho kabinet informovala až 4. januára. Podľa Madridu bola regionálna pobrežná stráž o incidente informovaná už 20. decembra.

Prečo je Slovensko krajinou čiernych skládok, aj keď sa za recyklovaný odpad neplatí?
Video

Reuters píše, že súčasné zábery s galícijských pláží pripomínajú rok 2002, keď tento španielsky región postihla najhoršia environmentálna katastrofa. Do mora sa vtedy dostalo 62.000 ton vykurovacieho oleja, čo vyústilo v uzatvorenie najbohatších španielskych rybolovných oblastí.

Podľa správy neziskovej organizácie The Pew Charitable Trusts každoročne kontaminuje morské ekosystémy približne desať biliónov plastových peliet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #lodná doprava #plastový odpad #Maersk