Rusi považujú Srbov za dobytok. Elitný žoldnier spustil ostrú kritiku do ruských radov

Aby Rusko doplnilo stavy svojej armády na Ukrajine, verbuje Moskva už dlhší čas do svojich radov stovky Srbov. Medzi zahraničnými dobrovoľníkmi ich má byť väčšina, tvrdia výpovede svedkov aj dokumenty zverejnené protivojnovými aktivistami. Srbský ostreľovač Dejan Berić, ktorý ich verbuje, sa začal na sociálnych sieťach otvorene sťažovať na ruských veliteľov pluku, v ktorom zahraniční žoldnieri slúžia.

09.01.2024 13:00
debata (208)
Ukrajinci sa vysmievajú z mobilizovaných ruských tankistov
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Správajú sa k Srbom ‚ako k dobytku,‘ tvrdí Berić vo videospráve na sociálnej sieti VKontakte. Ako píše portál Novinky.cz, naverbovaní Srbi bojujú v jednotke Volk, ktorá spadá pod 119. pluk ruských výsadkárov z mesta Razaň. Podľa Berića „velitelia označujú Srbov za cigáňov“ a pýtajú sa, prečo vlastne prišli bojovať na Ukrajinu. Neposkytujú im dostatok zbraní, majú si ich ukoristiť v boji. V prípade, že sa vzbúria, sú postihovaní a vojaci ich bijú.

„Keď odmietli (v takých podmienkach) bojovať a žiadali o preradenie, označili ich za vojnových zločincov, vyhnali všetkých vrátane chorých na mráz a nechali ich tam niekoľko dní bez jedla a vody,“ opísal Berić, ktorého cituje ruskojazyčná BBC.

Ruský vojak / Ruský okupant / Armáda / Čítajte aj 'Myslel som, že proti nacistom bojujeme, sú však medzi nami'. V ruských jednotkách narastajú etnické konflikty

Tiež uviedol, že pondelok vojenská polícia nútila Srbov podpísať priznanie. „Dnes ráno tam prišla vojenská polícia, vošla do zemľanky, strieľala do vzduchu. Vojakov bili pažbami, niektorým rozbili hlavy (…) Bojím sa o životy týchto ľudí,“ tvrdí na sieti VKontakte elitný srbský žoldnier, ktorý sa sám pohybuje nelegálne na ukrajinskom území už od roku 2014.

Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...
Člen proukrajinského ruského etnického...
+2Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...

Srbský ostreľovač Dejan Berić je známy svojimi protištátnymi aktivitami na Ukrajine. Zapojil sa tiež do ruskej anexie polostrova Krym. Vtedy tam pôsobil po boku ruského fitness trénera Alexandra Frančettiho, ktorý bol neskôr súdený v Česku.

vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte aj Etnické konflikty v ruskej armáde majú fatálne dôsledky. Schyľuje sa k ďalším
208 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Srbi #zahraniční bojovníci