Francúzsko má najmladšieho premiéra v dejinách. Prvá úloha: Získať si rešpekt

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval doterajšieho ministra školstva Gabriela Attala za nového premiéra. Vo veku 34 rokov sa Attal stal najmladším predsedom vlády v dejinách krajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

09.01.2024 13:05 , aktualizované: 16:51
Attal, macron Foto: ,
Gabriel Attal sleduje francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pri rozhovore s novinármi na strednej škole Gambetta v Arras na severovýchode Francúzska v piatok 13. októbra 2023.
debata (8)

„Drahý Gabriel Attal, viem, že sa môžem spoľahnúť na vašu energiu a vaše odhodlanie uskutočniť projekt opätovného vyzbrojenia a regenerácie, ktorý som ohlásil,“ napísal Macron na sieti X.

Na dvore paláca Matignon Attal dnes popoludní vystúpil po boku končiacej premiérky Borneovej. Macrona v prejave uistil o svojom „vďaku a vernosti“ a za symbol „smelosti a pokroku“ označil fakt, že najmladší prezident v histórii piatej francúzskej republiky menoval do funkcie najmladšieho premiéra.

„Práca musí byť vždy ocenená lepšie ako nečinnosť,“ poznamenal nový premiér k svojim ekonomickým prioritám. Zdôraznil tiež, že chce „oslobodiť francúzsku ekonomiku tým, že drasticky zjednoduší život podnikom“, a sľúbil presadiť ďalšie opatrenia na podporu mladých talentov. „Vzdelanie je matkou všetkých našich bitiek, musí byť jadrom nášho snaženia a ako premiér so všetkými prostriedkami zasadím o to, aby uspelo,“ povedal bývalý minister školstva a nový predseda vlády.

O mene nového premiéra sa vo francúzskych médiách od pondelka špekulovalo, zaznievali aj mená niekoľkých ďalších ministrov. Attalovou prvou úlohou bude získať si rešpekt v novej pozícii a prejsť tvrdými vyjednávaniami o zložení kabinetu a zotrvaní kľúčových ministrov, uvádzajú komentátori.

Zmeny vo vláde kritizuje opozícia, podľa ktorej sú len kozmetickými úpravami. Nový premiér bude podľa nej rovnako len plniť Macronove priania a skutočná vládna politika sa nezmení.

Élisabeth Borneová / Emmanuel Macron / Čítajte viac Francúzska premiérka Borneová rezignovala, Macron obmení vládu

„Prezident vymenoval pána Gabriela Attala za premiéra a poveril ho zostavením vlády,“ uviedol Elyzejský palác, ktorý citovala agentúra AFP.

Attal, ktorý je členom Macronovej strany Obroda (Renaissance), bol ministrom školstva od júla 2023. Predtým pôsobil vo funkcii hovorcu vlády. Je najmladším premiérom a prvým predsedom vlády Francúzska, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, píše AP.

NEPOUZ, Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža Čítajte viac Parížske hotely sú zamorené. Pred olympiádou sa snažia zastaviť hystériu a očistiť, aby si nespravili hanbu

Doterajšia premiérka Élisabeth Bornová v pondelok popoludní ohlásila svoju rezignáciu. Vo funkcii bola od mája 2022. O zmenách vo francúzskej vláde sa začalo hovoriť po tom, ako sa Macron v decembri ocitol pod tlakom počas prerokovávania nového imigračného zákona v parlamente.

Paríž v lete tohto roka hostí letné olympijské hry a v júni sa konajú voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých Macronovým stredovým silám hrozí porážka zo strany krajnej pravice pod vedením Marine Le Penovej, píše AFP.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #francúzska vláda #Gabriel Attal