Mŕtvy Maďar v Hochkare, štyria zranení Dáni pri páde lanovky v Tirolsku

Maďarský občan prišiel popoludní o život v stredisku Hochkar v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Šesť zranených, z toho štyroch ťažko, si vyžiadala utorňajšia nehoda kabínovej lanovky Acherkogelbahn v lyžiarskom stredisku Hochoetz v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko.

09.01.2024 13:43 , aktualizované: 18:09
debata (4)

Muž maďarskej národnosti vo veku 68 rokov sa v pondelok popoludní pohyboval v okolí obce Göstling an der Ybbs a údajne si zložil lyže, aby sa dostal cez zalesnený terén. Následne sa zrútil zo skalnej steny. Jeho syn v pondelok približne o 18.00 h upozornil horskú službu, ktorá našla muža bez známok života v lese.

V lyžiarskom areáli Hochoetz v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko sa zase dopoludnia zrútila kabína lanovky so štvorčlennou rodinou z Dánska. Agentúra APA s odvolaním sa na úrady uviedla, že jeden človek utrpel zranenia, ktoré ho ohrozujú na živote, a ťažké zranenia utrpeli ešte ďalší traja ľudia. Nešťastie zrejme spôsobil strom, ktorý spadol na ukotvenie kabíny na lane, kabínka sa kvôli tomu uvoľnila a zrútila z výšky sedem až desať metrov. Podľa zástupcu polície v Imste Huberta Juena zranenia utrpel aj nemecký pár vo vedľajšej kabínke, ktorá sa rozhojdala.

Štyridsaťdeväťročný muž, ktorého život je ohrozený, je na jednotke intenzívnej starostlivosti v Innsbrucku. Podľa polície boli zranení vyslobodení s pomocou vrtuľníka a lana. Dvaja boli následne transportovaní na innsbruckú kliniku, ďalší dvaja boli prevezení do nemocnice v Zamse.

Na mieste zasahovali záchranári a prevádzka lanovky bola kvôli incidentu dočasne zastavená. Ostatní rekreanti boli o situácii informovaní s pomocou ampliónov. Pasažieri z ostatných kabín bezpečne vystúpili.

Areál Hochoetz sa nachádza v širšej oblasti Ötztal. Nehoda sa podľa serveru denníka Tiroler Tageszeitung stala o 10.15 h medzi ôsmym a deviatym stĺpom lanovky Acherkogelbahn, ktorá bola za slnečného počasia silne vyťažená. Technická závada alebo ľudská chyba je podľa denníka vylúčená.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lanovka #pád lanovky