Na vyšetrenie čakajú milióny, mnohí i mesiace. Britské zdravotníctvo dnes vyzerá podobne ako v 30. rokoch

Mladí lekári v Anglicku začali tretieho januára tohto roku šesťdňový štrajk, najdlhší v histórii britského zdravotníckeho systému (NHS - National Health Service). Štrajk sa končí dnes. Pohotovostné služby nemocníc dostal pod bezprecedentný tlak, a viedol k odloženiu či zrušeniu stoviek tisíc návštev pacientov objednaných k lekárovi.

09.01.2024 15:00
NHS / Lekár / Zdravotník / Foto: ,
Lekárka demonštruje počas štrajku pred nemocnicou sv. Tomáša v Londýne 3. január 2023
debata (25)

Čakacie lehoty na zdravotnú starostlivosť zapríčinené pandémiou covidu, štrajkmi a nedostatkom personálu sú teraz ešte dlhšie. Na čakacích listinách NHS sa momentálne nachádza 6,4 milióna pacientov, z toho 42 percent bude na vyšetrenie či operáciu čakať dlhšie ako 18 týždňov. Briti si pomaly zvykajú, že NHS nefunguje, keď ho potrebujú, píše týždenník The Economist.

Britské zdravotníctvo teraz niektorými svojimi prvkami pripomína medzivojnový systém, o ktorého nápravu sa usiloval labouristický minister Aneurin Bevan, ktorý v roku 1948 NHS založil. Pred jeho vznikom sa Británia spoliehala na zmes súkromných a charitatívnych zdravotníckych organizácií. Dnes sa táto prax opäť vracia.

„Pozorujeme návrat zmiešanej ekonomiky,“ hovorí Barry Doyle, ktorý sa históriou zdravotníctva zaoberá na univerzite v Manchestri. Súkromné nemocnice dnes z NHS dostávajú asi tretinu svojho financovania. Štátny systém im stále častejšie platí za vykonávanie zákrokov, ako je odstránenie šedého zákalu alebo výmena kĺbov. Od začiatku pandémie covidu si viac pacientov nechalo vymeniť bedrový kĺb v súkromných nemocniciach ako v tých verejných.

Viac pacientov všeobecne platí za zdravotnícku starostlivosť priamo. Starší ľudia, ktorí majú úspory, sú stále ochotnejší si priplatiť, aby sa vyhli čakacím lehotám.

Príjmy Spire, najväčšieho zoskupenia súkromných nemocníc v Británii, v prvej polovici minulého roka z najväčšej časti tvorili platby zo súkromného zdravotného poistenia. Suma týchto príjmov medziročne vzrástla o 16 percent na 307 miliónov libier (357 miliónov eur).

Zamestnanci ako stále dôležitejší benefit vnímajú firemné zdravotné poistenie a mladí vo veku 18 až 24 rokov využívajú súkromné zdravotníctvo najviac – štyria z desiatich ľudí v tejto vekovej skupine priznali, že ich využili na bežné zdravotné prehliadky či vyšetrenia.

Zdravotný systém sa dnes tiež viac spolieha na prácu ľudí v mestských komunitách a na dobrovoľníkov. Príspevkové organizácie vedené pracujúcimi ľuďmi v 30. rokoch minulého storočia prevádzkovali rehabilitačné centrá a financovali zubársku starostlivosť alebo dodávky zdravotníckeho vybavenia nevyhnutného na vykonávanie operácií.

Komunitné projekty sú opäť trendy

Dnes napríklad v Teesside na severovýchode Anglicka sa nachádza centrum pre zotavenie po cievnej mozgovej príhode a logopédii na prácu dobrovoľníkov s väzbami na miestne komunitné centrá. V Brente, jednej z najchudobnejších štvrtí Londýna, nedávno ľudia prerobili prístavbu k miestnej mešite na zdravotné stredisko, ktoré vykonáva preventívne vyšetrenie rakoviny a cukrovky.

Komunitné projekty, ktoré sa zaoberajú prevenciou, sú späť v kurze. Pioneer Health Centre, viac známe ako „Peckhamský experiment“, bolo v medzivojnovom období členským strediskom, ktoré sa zaoberalo osvetou o prínosoch pohybu a zdravej výživy.

V roku 1950 zaniklo kvôli NHS, pretože sa priamo nezaoberalo liečbou chorôb a nebolo otvorené všetkým – rodiny museli za členstvo platiť menší poplatok. Dnes naopak NHS v snahe predísť preplňovaniu nemocníc podobné programy podporuje. Jedno také stredisko pre členov napríklad NHS financuje v Manchestri – spolok má za cieľ bojovať s osamelosťou, ktorá býva spájaná s vážnymi zdravotnými problémami.

Ozveny doby sú stále hlasnejšie

Trochu škaredšiu podobnosť s medzivojnovým systémom ponúka fakt, že viac ľudí je teraz bez zdravotnej starostlivosti. Starostlivosť o zuby pre deti je dostupná s ťažkosťami a zamestnanec s priemernou mzdou by na výmenu kolenného kĺbu v súkromnej nemocnici potreboval päť mesačných platov. Jedinou možnosťou je teda čakať.

Život je pre drvivú väčšinu Britov pochopiteľne kvalitnejší ako v čase pred zriadením NHS. Za november minulého roka evidovali nemocničné pohotovosti 2,2 milióna návštev a všeobecní lekári okolo 31 miliónov. Pre mnoho Britov je stále pýchou, že túto možnosť majú bez toho, aby sa museli obávať účtu za zdravotnú starostlivosť.

Napriek tomu podľa odhadov potrvá najmenej desať rokov, kým čakacie lehoty na verejnú zdravotnú starostlivosť úplne zmiznú. Zdravotníctvo, ktoré funguje vďaka práci komunít, je stále viac prítomné.

Mladí a bohatší Briti si ohľadom zdravotnej starostlivosti vytvárajú nové návyky. Briti nie sú v 30. rokoch minulého storočia, ale ozveny tej doby sú stále hlasnejšie, uzatvára The Economist

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotníctvo