Bez pochybení. Kontrola zhodnotila zásah polície proti strelcovi z Prahy ako rýchly a profesionálny

Úrad vnútornej kontroly Policajného prezídia ČR nezistil pochybenia v postupe príslušníkov polície pri zásahu proti strelcovi na Univerzite Karlovej (UK). V utorok to uviedol riaditeľ úradu Michal Tikovský. Zásah zhodnotil ako rýchly a profesionálny, do budúcnosti ale odporučil lepšiu krízovú komunikáciu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

09.01.2024 15:07 , aktualizované: 16:41
česko, strelec, filozofická fakulta, polícia čr Foto: ,
Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe počas osudnej streľby.
debata (6)
Streľba v Prahe: Študenti na rímse, výstrely zo strechy, všade množstvo policajtov
Video

„Úrad vnútornej kontroly uskutočneným vyšetrovaním nezistil pochybenie príslušníkov polície. Postup policajtov bol v súlade s platnými právnymi predpismi… Zásah polície je možné vyhodnotiť ako rýchly a profesionálny,“ povedal Tikovský.

Napriek tomu kontrola odporučila polícii do budúcnosti vhodnejšiu krízovú komunikáciu s dotknutými orgánmi – v tomto prípade s vedením fakulty. Tikovský dodal, že polícia o pátraní po strelcovi neinformovala priamo vedenie fakulty, ale len niektorých zamestnancov.

Marian Jurečka Čítajte viac Na univerzite zomierali ľudia, on mal v Prahe večierok. Ľudovci si šéfa podržali, Jurečka zostane vo vláde

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Správu o internom vyšetrovaní polícia odovzdala Generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov (GIBS), ktorá ju bude analyzovať ako nezávislý orgán. Dokument má 50 strán.

490 nasadených policajtov

Podľa riaditeľa pražskej polície Petra Matějčka bolo na túto akciu nasadených celkom 490 policajtov, pričom priamo na zákroku proti strelcovi sa podieľalo 264 z nich. „Som presvedčený, že sme urobili všetko, čo bolo v našich silách… Táto situácia nebola ľahká. Určite si z nej vezmeme ponaučenie a budeme čerpať z toho, čo sa nám úplne nepodarilo,“ povedal Matějček.

Zásah českej polície na fakulte v Prahe
Video

Policajný prezident Martin Vondrášek vymenoval niekoľko vecí, ktoré by polícia mala v budúcnosti na základe tohto prípadu zlepšiť. Okrem vhodnejšej krízovej komunikácie je to aj vybavenie takzvaných prvosledových hliadok, ktorým podľa jeho slov chýbajú útočné pušky. Prvosledové hliadky sú osobitné policajné jednotky s lepším vybavením než bežné hliadky. Polícia ich vytvorila po tragickej streľbe v reštaurácii v Uherskom Brode v roku 2015.

Polícia podľa svojho prezidenta musí tiež zlepšiť svoje analytické schopnosti či vytvoriť nový centrálny register zbraní. Za veľkú chybu označil únik informácií – od jedného zo zamestnancov polície unikla podrobná časová os zásahu. Na ďalší deň ho polícia prepustila.

Policajt stojí vo dverách budovy Filozofickej...
Policajt stráži priestor pred budovou...
+15Pred sídlom Karlovej univerzity zapálilo...

165 súvisiacich prípadov

Polícia sa doteraz zaoberala 165 prípadmi, ktoré nadväzujú na streľbu v Prahe. V 93 prípadoch začala úkony trestného konania. Najčastejšie ide o schvaľovanie trestného činu, nebezpečné vyhrážanie sa či šírenie poplašnej správy, uviedol . V utorok to uviedol námestník policajného prezidenta Tomáš Kubík.

V 12 prípadoch už trestné konanie ukončili, jeden prípad vyšetrujú. Nikto nie je aktuálne vo väzbe, štyri osoby odovzdali do psychiatrickej starostlivosti. Kubík sa verejnosti poďakoval, že tieto skutky, najmä zo sociálnych sietí, polícii nahlasuje.

Námestník riaditeľa pražskej polície pre službu kriminálnej polície a vyšetrovania Vojtěch Motyka potom informoval, že v nemocniciach ešte zostáva osem zranených osôb.

Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video

Popísal aj kroky, ktoré polícia v tomto prípade urobila. Len na FF UK zaistila asi 480 stôp. Okrem toho urobila desiatky výsluchov a ďalšie desiatky až stovku ich podľa neho ešte vykoná. Súčasťou práce policajtov v tomto prípade bolo aj rozsiahle pátranie a mnoho terabajtov prezretých kamerových záznamov. Menoval aj desiatky posudkov či rôzne expertízy.

Praha / Policie CZ / Čítajte viac Masový vrah z Prahy pripravil ďalšie prekvapenia. Plynové fľaše, kanistre s benzínom, výbušný nástražný systém

Motív? Nejasný. Zbrane? Asi pôžička

Motyka sa vyjadril aj k najčastejším otázkam, ktoré kladú médiá či verejnosť. Motív strelca je podľa neho stále v štádiu vyšetrovania. K listu, v ktorom sa podľa polície útočník k činu priznal, uviedol Motyka len to, že ho našli v mieste jeho bydliska a mal ho pri sebe aj na FF UK. Obsah odmietol komentovať. Neodpovedal ani na otázku, či bol páchateľ psychiatrickým pacientom.

Ďalšou z častých otázok podľa Motyku je, akou zbraňou strieľal. Ani v tomto prípade však neposkytol konkrétne informácie s odkazom, že kompletná balistická expertíza ešte nie je hotová. Preveruje sa aj to, odkiaľ útočník zbrane získal. Motyka potvrdil len to, že páchateľ držal zbrane legálne a všetky ich kúpil minulý rok. Logickou otázkou podľa Motyku je, kde 24-ročný študent na ne vzal peniaze. „Pracujeme s verziou, že si zobral pôžičku,“ uviedol bez ďalších podrobností.

praha Čítajte viac Strieľaj na mňa, kričal novinár po útočníkovi z Prahy: Ľudia zamrzli, boli ľahkým terčom
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Polícia ČR #streľba v Prahe