Prezidenta Dudu zablokoval vo Varšave autobus, nedostal sa do paláca. Spolupracovník hovorí o zámere

Keď sa poľský prezident Andrzej Duda v utorok dozvedel o zadržaní dvoch poslancov z konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v prezidentskom paláci, hodlal sa vydať na miesto. Do paláca sa ale nemohol napokon dostať kvôli autobusu mestskej hromadnej dopravy, ktorý zablokoval výjazd z budovy Belvederu, kde Duda predtým rokoval s líderkou bieloruskej opozície Svjatlanou Cichanouskou.

10.01.2024 12:46
debata

Wojciech Kolarski z kancelárie poľského prezidenta zablokovanie výjazdu autobusom pritom označil za zámernú akciu, uviedla dnes televízia TVN24.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
O voľbách v Poľsku hovorí český politológ z Karlovej Univerzity Josef Mlejnek.

Hovorkyňa magistrátu ale oznámila, že autobus mal poruchu brzdového systému. Teóriu, že mestská hromadná doprava prispela k zadržaniu dvoch politikov strany PiS, neskôr ironicky okomentovali viacerí poľskí predstavitelia. „Konšpirácia autobusov? Naozaj?“ napísal na sociálnych sieťach primátor Varšavy Rafal Trzaskowski. Pripojil aj graf, podľa ktorého hodnotí veľmi kladne dopravu v poľskom hlavnom meste 89 percent jeho obyvateľov.

Polícia v utorok priamo v Prezidentskom paláci zatkla bývalého poľského ministra vnútra Mariusza Kamińského a ďalšieho poslanca PiS Macieja Wonsika, ktorých súd vlani v decembri poslal na dva roky do väzenia za zneužitie právomocí.

tusk Čítajte aj Razia v poľskom prezidentskom paláci: Polícia zatkla odsúdených exposlancov. Tusk hovorí o sabotáži

Obaja politici sa stali predmetom sporu, ktorý dokladá úskalie súčasného rozloženia moci v Poľsku, keď kľúčoví aktéri politickej scény sú z dvoch znepriatelených táborov. Na jednej strane je proeurópska vláda premiéra Donalda Tuska, na druhej prezident Duda, blízky spojenec národnokonzer­vatívnej PiS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #MHD #Donald Tusk #Varšava #Andrzej Duda