Ako snajper zabil na Donbase štyroch Ukrajincov. Súd Čechovi potvrdil 21 rokov väzenia

Odvolací Vrchný súd v Prahe v stredu potvrdil trest 21 rokov väzenia pre muža, ktorý sa zapojil do bojov v Donbase. Alojz Polák tam v rokoch 2016 až 2020 bojoval na strane Ruskom podporovaných separatistov a ako ostreľovač zabil najmenej štyroch ukrajinských vojakov. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

10.01.2024 13:16
Alojz Polák Foto:
Alojz Polák na nedatovanej snímke.
debata (19)

Podľa českých médií muž na Ukrajinu odišiel v roku 2016. V takzvanej Doneckej ľudovej republike sa nechal vyzbrojiť a na strane separatistov pôsobil najprv ako ostreľovač, neskôr veliteľ čaty. Aktívne sa tak zapojil do bojov proti ukrajinským vládnym jednotkám.

Ako vyhodiť do vzduchu ruský tank? Takto!
Video

Stredajší rozsudok súd vyniesol v mužovej neprítomnosti. Podľa neho je vinný z účasti v teroristickej skupine a z teroristického útoku. Jeho obhajca sa domnieva, že Polák už nežije.

Podobným prípadom sa rovnaký súd zaoberal aj v decembri minulého roka. Rovnaký trest potvrdil pre bývalého vojak Martina Sukupa, ktorý na strane Ruskom podporovaných separatistov bojoval v rokoch 2014 až 2018. Ten je od roku 2019 na úteku.

engels Čítajte viac 686. deň: Ukrajinské drony sa opäť dostali k ruským strategickým bombardérom: Dva spadli na letisko Engels
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Donbas #proruskí separatisti #vojna na Ukrajine