WHO zrušila už šiestu dodávku zdravotnej pomoci do Gazy. Nie je tam bezpečne

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes z bezpečnostných dôvodov zrušila ďalšiu, v poradí šiestu plánovanú dodávku zdravotníckej pomoci do Pásma Gazy, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na generálneho tajomníka organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

10.01.2024 16:29
debata (4)

Izraelské úrady podľa šéfa WHO od poslednej podpornej misie 26. decembra neudelili pre ďalšiu návštevu povolenie, ani bezpečnostné záruky.

Vojaci v Gaze objavili vyše 800 tunelov
Video
Zdroj: ta3

„Intenzívne bombardovanie, obmedzenie pohybu, nedostatok paliva a prerušovaná komunikácia znemožňuje WHO a jej partnerom dostať sa k potrebným,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Ženeve Ghebreyesus a vyzval Izrael na väčšiu spoluprácu.

gaza Čítajte aj „Nikdy som nevidel toľko amputácii.“ V Gaze prišla o končatiny vyše tisícka detí

Izraelská vojenská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá má za cieľ zlikvidovať štruktúry hnutia Hamas v reakcii na jeho teroristické útoky v Izraeli 7. októbra minulého roka, vyhnala podľa OSN z domovov vyše 80 percent z 2,4 milióna obyvateľov oblasti. Asi milión ich teraz prebýva v okolí Rafáhu na juhu pri egyptských hraniciach. Mnoho rodín sa za tri mesiace bojov premiestňovalo niekoľkokrát podľa toho, ako izraelská armáda vyzývala na evakuácie do „bezpečných zón“.

Palestínčanka drží svoju sesternicu, ktorá...
Kamióny egyptského Červeného kríža privážajú...
+8Predstavitelia viacerých arabských a európskych...

Podľa humanitárnych organizácií aj OSN nie je ale v žiadnej časti Pásma Gazy bezpečné, čo sťažuje tiež distribúciu humanitárnej pomoci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #WHO #útok na Izrael