Rozvadené Poľsko: Sú väznení politici politickí väzni?

Ešte pred necelým mesiacom stáli na čele poľského rezortu vnútra. V utorok večer ich zatkli bývalí podriadení. Škandál je o to väčší, že exministra Mariusza Kamińského a jeho námestníka Macieja Wąsika odviedli policajti priamo zo sídla hlavy štátu. Pred rukou zákona im vo svojom paláci poskytol útočisko sám prezident Andrzej Duda.

10.01.2024 18:18
Poland Politics Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda vo svojom varšavskom sídle pózuje s bývalým ministrom vnútra Mariuszom Kamińským (vpravo) a jeho námestníkom Maciejom Wąsikom (vľavo) krátko pred ich zatknutím.
debata (15)

Lídri najväčšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) o Kamińskom a Wąsikovi hovoria ako o prvých politických väzňoch v Poľsku od roku 1989. Vládni predstavitelia ich ale upozorňujú, že ak sa politik ocitne vo väzení, to ešte neznamená, že je politický väzeň.

V právne spletitom prípade mnohí radoví Poliaci strácajú prehľad. Na jatrenie vášní a mobilizovanie más pred prvou veľkou povolebou demonštráciou, ktorú na štvrtok zvolal PiS, sa však kauza môže ukázať ako užitočná.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
Zdroj: TV Pravda

Kamińského a Wąsika dobehol trestný čin z roku 2007, keď bola pri moci vláda šéfa PiS Jarosława Kaczyńského. Ako vtedajší najvyšší predstavitelia Hlavného protikorupčného úradu sa dopustili zneužitia právomocí, podvodu a falšovania dokumentov v snahe zdiskreditovať lídra koaličnej strany, ktorú sa PiS pokúšala pohltiť. Podvod však praskol, vláda sa padla a Kamiński s Wąsikom skončili pred súdom. Ten ich usvedčil a odsúdil na stratu slobody i zákaz vykonávania verejných funkcií.

Ešte predtým, než rozsudok stihol nadobudnúť právoplatnosť, však v roku 2015 čerstvo zvolený prezident Duda, niekdajší politik PiS, udelil bývalým straníckym kolegom milosť. Najvyšší súd ale v roku 2017 tento krok označil za neplatný s tým, že hlava štátu nemá právo omilostiť nikoho, komu ešte nebola vina s konečnou platnosťou preukázaná.

Najvyšší súd súčasne vrátil prípad na varšavský obvodný súd. Ten minulý mesiac oboch politikov odsúdil na dva roky väzenia. Odvolací súd v uplynulý pondelok potvrdil rozsudok prvostupňového súdu a vydal príkaz na ich vzatie do väzby.

tusk Čítajte viac Razia v poľskom prezidentskom paláci: Polícia zatkla odsúdených exposlancov. Tusk hovorí o sabotáži

Rozkol aj v súdnictve

Vtedy sa však ukázalo, ako dramaticky je dnešné Poľsko rozdelené. Nejde len o rozkol medzi PiS a jej lojálnym prezidentom na jednej strane a novou vládou premiéra Donalda Tuska na strane druhej. Deliaca čiara vedie aj cez súdny systém, ktorý poznačila Európskou úniou ostro kritizovaná justičná reforma predchádzajúcej vlá­dy.

Obe strany konfliktu tak majú v rukách protichodné súdne rozhodnutia a vyberajú si z nich tie, ktoré im práve vyhovujú. Politici PiS sa tak odvolávajú napríklad na verdikt Ústavného tribunálu, ktorý kontrolujú sudcovia verní bývalej vládnej strane. Ten vydal rozhodnutie, podľa ktorého bola Dudova milosť v poriadku.

Spor sa dotkol aj poslaneckých mandátov, ktoré Kamiński a Wąsik získali v októbrových parlamentných voľbách. Kým podľa varšavského odvolacieho súdu i predsedu dolnej komory parlamentu obaja odsúdení o poslanecké mandáty automaticky prišli, jedna z komôr najvyššieho súdu, ktorej sudcovia podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ neboli menovaní v súlade s princípom právneho štátu, tvrdí opak.

Podľa poľských médií Dudu rozzúril postup polície, ktorá vstúpila do areálu prezidentského paláca potom, čo ho on po dlhých hodinách strávených v spoločnosti svojich chránencov opustil. S napätím sa preto očakávala jeho stredajšia reakcia.

Niektorí experti predpovedali, že hlava štátu má jednoduchú možnosť, ako Kamińského s Wąsikom dostať na slobodu. Mohol im – teraz, keď už sú právoplatne odsúdení – opätovne udeliť milosť. Pravda, tým by prakticky uznal, že jeho predchádzajúca amnestia bola neplatná, a obom politikom by v registri trestov zostal záznam o úmyselnom trestnom čine, čo ich podľa zákona diskvalifikuje pre výkon poslaneckého mandátu.

Tusk Čítajte viac Poľský parlament vyhlásil justičnú reformu bývalej vlády za protiústavnú

Chce Duda rozpustiť Sejm?

Hlava štátu ale nič také nespravila. Prezident len znova vyhlásil, že milosť z roku 2015 je podľa neho stále platná.

Bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski v programe Fakt upozornil, že Duda sa možno chystá siahnuť po zbrani, ktorú dosiaľ žiadna hlava štátu nepoužila. Poslanci za PiS už oznámili, že hlasovanie o rozpočte budú pre podľa nich nezákonné vylúčenie dvojice ich zákonodarcov považovať za neplatné. Ak im dá prezident za pravdu a zákon o rozpočte pošle Ústavnému tribunálu, otvorí sa tak cesta k prípadným predčasným voľbám. Keď totiž rozpočet nenadobudne účinnosť v ústavnej lehote, prezident má právo rozpustiť Sejm.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Andrzej Duda #Jarosław Kaczyński #súdna reforma