EÚ vyjadrila znepokojenie z diania v Ekvádore, podľa prezidenta je krajina vo vojne

Európska únia a Organizácia Spojených národov vyjadrili znepokojenie z diania v Ekvádore, ktorý čelí vlne násilia zo strany kriminálnych gangov. Počínanie zločineckých skupín v latinskoamerickej krajine odsúdila tiež americká diplomacia. Ekvádorský prezident Daniel Noboa povedal, že krajina je vo vojne a nemôže ustúpiť teroristom, za ktorých hlava štátu považuje členov zločineckých skupín, informovali zahraničné agentúry.

10.01.2024 22:29
Ekvádor Násilie Stav Výnimočný Foto: ,
Vojaci hliadkujú počas výnimočného stavu v uliciach ekvádorskej metropoly Quito v utorok 9. januára 2024. Prezident Noboa v pondelok vyhlásil v celej krajine 60-dňový výnimočný stav a zákaz vychádzania. Z rôznych oblastí krajiny sú hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác a stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci.
debata

Ekvádor zažil v utorok množstvo útokov vrátane prepadnutia živého vysielania štátnej televízie TC. Stalo sa tak po tom, čo vláda zaviedla v krajine výnimočný stav v reakcii na útek šéfa zločineckého gangu Los Choneros Adolfa Macíasa Villamara z väzenia. Úrady muža považujú za najnebezpečnejšieho zločinca v krajine. Pri útokoch zahynulo najmenej desať ľudí, niekoľko policajtov bolo unesených a vo väzniciach členovia drogových gangov zadržiavajú 130 dozorcov a ďalších členov personálu.

Rýchle zhoršenie bezpečnostnej situácie v Ekvádore znepokojilo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, uviedol jeho hovorca Stéphane Dujarric. „Dôrazne odsudzujeme nedávne násilné zločinecké útoky ozbrojených skupín v Ekvádore proti súkromným, verejným a vládnym inštitúciám,“ uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Násilie drogových kartelov je podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella „priamym útokom na demokraciu a právny štát“ v Ekvádore.

Po prvý raz od utorkových násilností vystúpil tiež ekvádorský prezident Daniel Noboa, ktorý nechal v krajine vyhlásiť stav vnútorného ozbrojeného konfliktu a do boja s kartelmi povolal armádu. „Sme vo vojne a nemôžeme ustúpiť teroristom,“ povedal rozhlasovej stanici Radio Canela. Podľa prezidenta sú udalosti z posledných dní reakciou zločineckých skupín na vládne opatrenia proti organizovanému zločinu. Povedal tiež, že úrady robia, čo je v ich silách, pre oslobodenie zadržiavaných dozorcov a policajtov.

Vyhlásením stavu vnútorného ozbrojeného konfliktu armáda získava právomoc „zneškodniť“, čo znamená zabiť či zadržať, členov zločineckých gangov, povedali ekvádorskí ústavní právnici agentúre EFE. Výnos označuje 22 popredných zločineckých skupín za teroristické organizácie a neštátnych vojnových aktérov.

V stredu ráno miestneho času (popoludní SEČ) bola situácia vo väčších mestách v Ekvádore pokojná. Školy v celej krajine prerušili vyučovanie a v uliciach sa pohybovalo výrazne menej ľudí. V hlavnom meste Quito zostalo veľa obchodov zatvorených. Podľa agentúry Reuters obyvateľom situácia pripomínala časy pandémie covidu-19.

Viaceré európske krajiny odporučili svojim občanom odložiť cesty do Ekvádoru kvôli výnimočnému stavu, ktorý bude trvať 60 dní, a pouličnému násiliu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor