Izrael a Katar dospeli k dohode o dodávke liekov pre zajatcov Hamasu

Medzi Izraelom a Katarom došlo k dohode o dodávke liekov pre rukojemníkov stále zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy. Lieky by mali byť dodané v najbližších dňoch. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

12.01.2024 21:03
debata (1)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Denník The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa izraelskej vlády napísal, že tieto rokovania boli zložité, pretože palestínske radikálne hnutie Hamas nechcelo, aby prevoz liekov rukojemníkom viedol k tomu, že Izrael zistí, kde presne sú zadržiavaní.

TOI doplnil, že Hamas takúto dohodu dlho odmietal. Podvolil sa až v dôsledku zvýšeného tlaku zo strany Kataru.

Výmenou za súhlas Hamasu Izrael povolí, aby zásielky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy obsahovali viac položiek medicínskeho charakteru, napísal TOI.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Zoznam liekov pre rukojemníkov bude zahŕňať tie, ktoré ich lekári považujú za život zachraňujúce. Ďalej pôjde o lieky pre ľudí s chronickými chorobami, srdcovými ochoreniami, vysokým krvným tlakom a astmou.

Počas bezprecedentného útoku na južný Izrael, ktorý sa odohral 7. októbra, palestínske komandá zajali a do Pásma Gazy zavliekli približne 250 rukojemníkov.

Časť z nich bola koncom novembra prepustená na základe dohody medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Ďalších 25 rukojemníkov bolo zrejme zabitých.

Izraelské úrady predpokladajú, že v palestínskom zajatí zostáva asi 132 osôb. Ich príbuzní už týždne vedú kampaň, ktorou chcú Netanjahuovu vládu prinútiť, aby zintenzívnila úsilie o oslobodenie ich blízkych.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

Združenie nazvané Fórum rodín rukojemníkov a nezvestných v piatok po zverejnení správy o dosiahnutí dohody o liekoch vydalo vyhlásenie, v ktorom žiada „vizuálny dôkaz, že ich blízki dostávajú lieky, o ktorých Izrael oznámil, že budú v najbližších dňoch prevezené do Pásma Gazy“.

„Po 98 dňoch v tuneloch Hamasu čelia všetci rukojemníci bezprostrednému smrteľnému nebezpečenstvu a potrebujú lieky na záchranu života. Okrem liekov však rukojemníci potrebujú aj lekárske ošetrenie,“ uvádza sa vo vyhlásení fóra.

USA Izrael Gaza vojna Blinken návšteva Čítajte viac Blinken: Hamas môže ukončiť vojnu kapituláciou a prepustením rukojemníkov. Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy je príliš vysoký

Útok kománd Hamasu, ktorému boli 7. októbra vystavené dediny a kibuce, ako aj na účastníci hudobného festivalu na juhu Izraela, si vyžiadal smrť približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

V reakcii na to Izrael podnikol najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy, ktoré si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadali najmenej 23.708 obetí na životoch, väčšinou žien a detí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #útok na Izrael