Netanjahu o vojne s Hamasom: Izraelu nikto nezabráni dosiahnuť víťazstvo

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že nikto nezabráni Izraelu dosiahnuť víťazstvo vo vojne proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13.01.2024 20:48
debata (6)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

„Nikto nás nezastaví – ani Haag, ani os zla, ani nikto ďalší. Je možné a nevyhnutné pokračovať až do víťazstva a my aj budeme,“ povedal Netanjahu na tlačovej konferencii.

Netanjahu reagoval na obvinenia voči Izraelu, ktoré na pôde Medzinárodného súdneho dvora vzniesla Juhoafrická republika. Vo štvrtok ho v Haagu oficiálne obvinila z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom prišlo o život 1140 ľudí.

Netanjahu zároveň v televíznom vysielaní dodal, že Palestínčania, ktorí museli odísť zo severnej časti Gazy, sa tak skoro nebudú môcť vrátiť do svojich domovov. Ako dôvod uviedol pokračujúce boje v oblasti.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v sobotu uviedol, že Izraelčania v Gaze bojujú za svoje právo na bezpečie a nikdy nezabudnú na útok Hamasu, ktorý rozpútal vojnu.

V reakcii na vpád Hamasu Izrael podnikol najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Tá si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, vyžiadala už najmenej 23.843 obetí na životoch, a to väčšinou žien a detí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Benjamin Netanjahu