V Nemecku opäť protestovali farmári, pridali sa aj radikálni klimatickí aktivisti

Tisíce nespokojných farmárov sa na traktoroch zišli v Berlíne a hlasným bučaním odpovedali na návrhy nemeckého ministra financií. Zavŕšili týždeň celonárodných protestných akcií, ktorí však bude mať pokračovanie. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

15.01.2024 22:11
Nemecko poľnohospodári protest obmedzenia Berlín Foto: ,
Nemeckí farmári s traktormi prichádzajú na protest k Brandenburskej bráne v Berlíne 15. januára 2024.
debata (11)

Ulice Berlína zablokovalo viac než 5 000 trúbiacich traktorov, celkovo sa do protestov podľa Nemeckého združenia poľnohospodárov (DBV) zapojilo až 100 000 ľudí. Poľnohospodári chcú zvrátiť rozhodnutie vlády zrušiť daňové úľavy na poľnohospodárske vozidlá a dotáciu poľnohospodár­skej nafty.

Nemecký minister financií Christian Lindner protestujúcich vyzval na spoluprácu. Odpoveďou bolo hlasné bučanie, pískanie, skandovanie „klamár“ a výzvy, aby odstúpila vláda.

Poľnohospodári si podľa vedenia odborov vyhradzujú právo podniknúť ďalšie akcie aj po 15. januári.

V Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko šiesti klimatickí aktivisti zo združenia Letzte Generation zablokovali dopravu. Prilepili sa k ceste a ich akcia potvrdzuje varovanie vlády, že protesty zneužijú radikálne skupiny.

Počas protestu utrpel ľahké zranenia Sebastian Striegel, poslanec krajinského parlamentu za stranu Zelených. Na chodníku doňho vrazilo auto, ktoré sa rozhodlo obísť dopravnú blokádu. Vodič z miesta nehody ušiel.

„Nezáleží na tom, či ide o protesty poľnohospodárov alebo klimatické protesty, nikto sa nemusí s protestujúcimi stotožňovať. Rozhodujúci faktor sa však nemení – žiadne násilie,“ vyhlásil Striegel.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #poľnohospodárstvo #protest #Berlín