Je potrebné ľuďom zaistiť právo nebyť manipulovaný, povedal v Davose Lipavský

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský dnes na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose vyzval na zabezpečenie práva ľudí nebyť manipulovaný.

16.01.2024 20:30
Český minister Jan Lipavský Foto: ,
Český minister Jan Lipavský.
debata (21)

Na výzvy nových technológií a umelej inteligencie musia podľa neho vlády hľadať riešenia na globálnej úrovni. Na fóre dnes prehovorila okrem iného aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová alebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Umelá inteligencia na naše účty nezaútočí, ale výrazne v tom pomôže podvodníkom
Video

Lipavský v Davose vystúpil v rámci panelu „Ochrana demokracie pred robotmi a sprisahaniami“, témou debaty boli technológie a umelá inteligencia a ich rola vo voľbách. Podľa českého ministra je potrebné na globálnej úrovni diskutovať o spôsobe, akým ľudia komunikujú cez globálne internetové platformy. „Musíme viac premýšľať nad právom nebyť manipulovaný,“ zdôraznil Lipavský. Ľudia podľa neho musia vedieť, či je napríklad video, ktoré sledujú, pravé alebo bolo vytvorené umelou inteligenciou.

umela inteligencia Čítajte viac Chcete vedieť, kedy zomriete? Objavila sa umelá inteligencia, ktorá je desivo presná

„Musíme hľadať riešenie, ako podporiť slobodu slova, ale zároveň neohroziť naše demokratické spoločnosti,“ povedal v paneli Lipavský. Na dobrej ceste je podľa neho legislatíva Európskej únie. Bola by veľkou chybou akceptovať, že niečo nie je možné regulovať, pokiaľ to má schopnosť ohroziť vlády, dodal minister k otázke na reguláciu technologických spoločností.

Minister v diskusii tiež pripomenul rezolúciu o podpore a ochrane ľudských práv v kontexte digitálnych technológií, ktorú v decembri prijalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov. Česko bolo spolu s Juhoafrickou republikou, Maledivami, Mexikom a Holandskom predkladateľom rezolúcie. Jej cieľom je získať základnú zhodu v uplatňovaní ľudských práv v súvislosti s modernými technológiami.

Microsoft, li-ion batéria, Čítajte viac Umelá inteligencia pomohla objaviť nový materiál, ktorý môže nahradiť lítium v batériách
21 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #manipulácia #Svetové ekonomické fórum #Jan Lipavský