V New Yorku sa skončila rekordná séria vyše 700 dní bez snehu

New York v utorok ukončil rekordnú "šnúru" vyše 700 dní bez merateľného sneženia. Tenká vrstva snehu pokryla Central Park a ďalšie časti najľudnatejšieho amerického mesta.

17.01.2024 07:19
New York / Central Park / Sneh / Foto:
Pohľad na zasnežený Central Park v meste New York 16. január 2024
debata (2)

„Je to už 701 dní, odkedy Central Park naposledy zaznamenal palec snehu počas kalendárneho dňa,“ oznámila Národná meteorologická služba (NWS) na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Palec je približne 2,5 centimetra.

Od polnoci napadlo na oficiálnom mieste merania v Central Parku 2,5 centimetra snehu, hlásila meteorologická služba. Dodala, že od začiatku snehovej víchrice v pondelok zaznamenala nahromadenie celkovo 1,4 palca snehu (okolo 3,56 centimetra). „Šnúra sa skončila!“ oznámila NWS.

V ďalších častiach mesta, napríklad v Brooklyne, po predĺženom sviatočnom víkende odpratávajú z chodníkov sneh. Na severných predmestiach boli niektoré školy zatvorené a verejná doprava mierne meškala.

V New Yorku žije 8,5 milióna ľudí a zreteľné množstvo snehu tam nenapadlo od začiatku roka 2022.

V iných častiach amerického štátu New York, napríklad na západe v oblasti mesta Buffalo, je sneženie bežnejšie a má aj závažnejšie následky. Na Vianoce 2022 tam napadlo vyše metra snehu a vyžiadalo si to desiatky obetí.

Výskyt, intenzita a nepredvídateľnosť sneženia v Spojených štátoch aj v iných častiach sveta nepriaznivo ovplyvňuje zmena klímy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #sneh