Nemcom došla trpezlivosť s migrantmi. Chcú sprísniť azylovú politiku

Utečenci prichádzajúci do Nemecka to budú mať ťažšie. Spolkový snem by mal už zajtra schváliť novely dvoch zákonov, ktoré sprísnia pravidlá pre udelenie azylu a pobyt migrantov. Úradom by mali umožniť rozšírenie a zrýchlenie deportácií, ale sprísniť by sa mali aj podmienky pre žiadateľov o azyl. Ak Bundestag návrhy schváli, zmeny by začali platiť už od apríla.

17.01.2024 14:00
Migranti, utečenci Foto:
Nemecký policajt odvádza skupinu migrantov, ktorých zadržali v lese pri poľských hraniciach.
debata (28)

Otázka, ako v Nemecku riešiť migráciu, rozdeľuje aj vládne strany – sociálnych demokratov (SPD), Zelených a slobodných demokratov (FDP). Trvalo celé mesiace, kým sa im podarilo dospieť ku kompromisu.

„Ohlásili sme rýchlejšie deportácie a presadíme ich,“ uviedol pre denník Bild poslanec SPD Dirk Wiese. Zabezpečiť by to mala novela zákona o zlepšení repatriácie. Jednou z úprav bude, že sa väzba pred deportáciou predĺži zo súčasných desať na 28 dní.

Sprísniť by sa malo aj prijímanie utečencov. Ak ich prichytia s falošnými dokumentmi, z Nemecka ich vykážu. Súčasne sa zvyšujú tresty pre pašerákov ľudí – po novom by si mali za mrežami odsedieť minimálne rok.

Nemecko, Ukrajina Čítajte viac Sociálne dávky namiesto práce. Ukrajincom v Nemecku sa nedarí zamestnať

Meniť by sa mal i zákon o štátnej príslušnosti, kde vláda prejavila väčšiu ústretovosť. Aby azylantom uľahčila cestu k občianstvu, namiesto doterajších ôsmich rokov ho po novom budú môcť získať už po päťročnej lehote a vo výnimočných prípadoch dokonca i po troch rokoch.

FDP však presadila, že právo na nemecký pas budú mať len ľudia, ktorí si na živobytie zarábajú sami a nie sú odkázaní na sociálne dávky.

Keďže Zelení a sociálni demokrati upozornili aj na možnú diskrimináciu niektorých obyvateľov – napríklad dôchodcov, postihnutých či rodičov samoživiteľov, teda poberateľov sociálnej pomoci, za istých okolností môžu občianstvo dostať aj oni.

Reforma zohľadňuje aj posledné udalosti v Izraeli. Keďže v Nemecku vyvolali nárast antisemitizmu, spolková vláda chce zabrániť tomu, aby sa občanmi stávali utečenci, ktorí nenávidia Židov. Od žiadateľov o nemecký pas budú preto vyžadovať, aby také postoje odmietli a vyhlásili, že sú za mierové spolužitie národov.

Na pozore by sa mali mať i trestne stíhaní migranti. V prípade, že by ich odsúdili na pokutu alebo väzenie nad hranicou trestnej sadzby 90 dní za čin, ktorý nesie antisemitský, rasistický alebo rodovo nenávistný motív, bol by to dôvod na ich deportáciu.

Tá hrozí aj azylantom, ktorí sa v priebehu roka dopustili viacerých drobných trestných činov, ako sú krádeže či ublíženie na tele.

Bezdomovec v Nemecku Čítajte viac V Nemecku rozhádali politikov sociálne dávky. Pozrite sa, aké sumy dostávajú rodiny a nezamestnaní

Zmeny prichádzajú v čase, keď Nemecko opäť čelí veľkému nárastu migrantov. Vlani polícia zaznamenala vyše 127-tisíc ilegálnych vstupov do krajiny, čo je o 38 percent viac ako v roku 2022 a zároveň najviac od roku 2015, keď Európa pocítila utečeneckú krízu. Hranice do Nemecka vtedy nedovolene prekročilo vyše 217-tisíc migrantov.

Podľa opozície však ani plánovaná reforma situáciu nezlepší. Ako totiž upozornil Christoph de Vries z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU), návrh ráta s tým, že sa počet deportácií zvýši asi o 600 ročne. „Vzhľadom na vyše 700 žiadostí o azyl denne je to len kozmetická zmena,“ zhodnotil.

Nárast migrantov v Nemecku

  • Úrady vlani zaevidovali až 127 088 ilegálnych príchodov migrantov.
  • Ročne z krajiny deportujú asi 12-tisíc ľudí.
  • Vyhostiť by mohli 242 642 cudzincov, ktorým odmietli žiadosť o azyl.
  • Až 193 972 z nich však úrady tolerujú ďalší pobyt v krajine.
  • Na „okamžitú“ deportáciu momentálne čaká 48 670 ľudí.

Zdroj: Bundesamt für Migration, Bundespolizei

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #utečenci #migrácia #migranti #azylová politika #migračná kríza #utečenecká kríza #azylanti