Počasie udrelo na Európu: Kalamita v Česku, v Osle sa ľudia MHD nedočkali, Frankfurt zrušil polovicu letov

Českí meteorológovia varujú pred silnou ľadovicou, ktorá by mala v stredu a vo štvrtok postupne zasiahnuť takmer celé územie Čiech a časť Moravy.

17.01.2024 18:57 , aktualizované: 21:46
praha Foto: ,
Dym stúpa z komínov počas mrazivého zimného rána v Prahe.
debata (2)

Očakávajú komplikácie v doprave aj v energetike, v niektorých oblastiach hrozí kalamitná situácia. České dráhy (ČD) preto posilňujú svoje kapacity a zároveň žiadajú cestujúcich, aby sledovali aktuality z premávky, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očakáva, že od juhozápadu bude prichádzať sneženie, ktoré sa bude postupne meniť na mrznúci dážď. Na väčšine územia sa podľa jeho výstrahy bude tvoriť silná ľadovica, v horských a podhorských regiónoch bude veľmi silná.

Ako bude na Slovensku v najbližších dňoch?
Video

Vo štvrtok by podľa meteorológov mali mokré povrchy s topiacim sa snehom namŕzať a postupne sa bude tvoriť aj poľadovica. „S ohľadom na mimoriadnosť meteorologickej situácie predpokladáme počas celého obdobia komplikácie v doprave a energetike. Predovšetkým v oblastiach s tvorbou veľmi silnej ľadovice, kde platí najvyšší stupeň nebezpečenstva, môže nastať kalamitná situácia,“ varoval ČHMÚ.

Na jeho výstrahu reagovali České dráhy a cestujúcich upozornili, že komplikácie môžu nastať aj na železnici. Prevádzku vlakov by podľa nich mohlo ovplyvniť lámanie vetiev a stromov, mrznutie výhybiek či námraza na trakčnom vedení.

Viac ako polovicu letov zrušili

Počasie trápi aj ďalšie európske krajiny. Letisko vo Frankfurte nad Mohanom v nemeckej spolkovej krajine Hesensko ruší všetky odlety i prílety z dôvodu pretrvávajúceho mrznúceho dažďa. Na frankfurtskom letisku v stredu zrušili 570 z 1047 pl­ánovaných príletov a odletov. Spoločnosť Fraport, ktorá toto najväčšie letisko v Nemecku prevádzkuje, pasažierov vyzvala, aby sa o stave svojho letu informovali u leteckých spoločností.

Narušenie prevádzky letiska spôsobí zdržania a rušenia letov aj vo štvrtok. Pre cestujúcich, ktorí by v dôsledku takýchto zmien uviazli na letisku, sú pripravené provizórne lôžka i občerstvenie.

Lietadlá vo Frankfurte nebolo možné pred štartom bezpečne odmraziť, uviedol hovorca spoločnosti Fraport. Cieľom odmrazovania je odstrániť zbytky snehu a ľadu z krídel a trupu lietadiel. „Aerodynamický profil nesmie byť narušený,“ upozornil hovorca. Pri presune na štart hrozilo, že na lietadlách sa pôsobením dažďa opäť vytvorí námraza.

Nemecká meteorologická služba (DWD) v stredu pre Hesensko i ďalšie oblasti krajiny vydala výstrahy najvyššieho stupňa pred výskytom čierneho ľadu. Pozastavenie prevádzky hlásilo aj letisko v meste Saarbrücken na juhozápade Nemecka a v bavorskom Mníchove zrušili 250 zo 650 plánovaných le­tov.

Všetky autobusy zastavili

Množstvo snehu a silný vietor spôsobili chaos a ovplyvnili dopravu aj v južnej časti Škandinávie. Vo viacerých mestách vrátane nórskej metropoly Oslo zastavili všetky autobusové spojenia. Viacero škôl v okolí Osla tiež zatvorili, pretože učitelia a študenti neboli schopní sa do nich dopraviť. Letisko v Osle dočasne zrušilo všetky lety.

V južnom Švédsku zrušili viaceré vlakové spojenia z dôvodu víchrice, píše DPA s odvolaním sa na dopravnú spoločnosť Trafikverket. Polícia uviedla, že jedno lietadlo na letisku v Göteborgu dostalo pri štarte šmyk a uviazlo v snehu. Dopravné obmedzenia hlásili i v Dánsku.

Krásna snehová krajina v 700-metrovej nadmorskej výške. Pozrite sa, kde sa dá nájsť
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #poľadovica #kalamita