Britská Dolná snemovňa schválila deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy

Dolná snemovňa dnes večer v treťom čítaní schválila návrh migračného zákona, ktorý má umožniť britskej vláde deportovať do africkej Rwandy niektorých migrantov žiadajúcich o azyl. Informovali o tom britské médiá a svetové agentúry. Norma teraz podľa stanice BBC zamieri do hornej komory britského parlamentu, teda do Snemovne lordov.

17.01.2024 23:30
sunak Foto: ,
Britský premiér Rishi Sunak hovorí počas otázok premiéra v Dolnej snemovni v Londýne, v stredu 17. januára 2024.
debata (2)

Za zákon hlasovalo 320 poslancov, 276 bolo proti. Britský premiér Rishi Sunak tak prekonal odpor v radoch vlastnej Konzervatívnej strany, poznamenala agentúra Reuters. Podľa agentúry AP sa totiž asi šesť desiatok konzervatívcov vzbúrilo v snahe legislatívu ďalej sprísniť, iní zákonodarcovia ale vnímali normu ako príliš extrémnu.

Britská vláda plánuje posielať migrantov, ktorí sa do Británie dostávajú na lodiach cez Lamanšský prieliv, do Rwandy a až tam majú byť prijímané a riešené ich prípadné žiadosti o azyl. Britský najvyšší súd však pred časom rozhodol, že takáto politika je nezákonná, pretože Rwanda nie je pre utečencov bezpečnou krajinou.

sunak Čítajte viac Sunak ignoruje súd a do Rwandy bude Británia ďalej deportovať, poslanci schválili nový zákon

Vláda preto pripravila nový návrh, ktorý tento východoafrický štát, ktorý kritici obviňujú z porušovania ľudských práv, za bezpečnú krajinu označuje. To má vylúčiť súdne preskúmanie plánovaných deportácií.

Londýn si od zákona sľubuje, že odradí migrantov od toho, aby platili pašerákom ľudí za prevoz cez Lamanšský prieliv do Británie. Počet migrantov, ktorí v minulom roku nelegálne priplávali do krajiny cez Lamanšský prieliv, predstavoval 29 437, čo je podľa predbežných vládnych údajov o 36 percent menej ako v roku 2022.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #migračný zákon #migrácia #Rwanda