Netanjahu odmietol americký návrh, ktorý smeruje k vzniku palestínskeho štátu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol americký návrh, ktorý počíta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu.

18.01.2024 06:38
Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
debata (7)

Napísal to server spravodajskej televízie NBC News, podľa ktorého to ukazuje na narastajúce nezhody medzi Netanjahuom a administratívou amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá už sa tak pripravuje na čas po odchode terajšieho šéfa izraelskej vlády.

Americký minister zahraničia Antony Blinken minulý týždeň pri rokovaní so Saudskou Arábiou a štvoricou ďalších arabských krajín získal podľa správy, ktorá sa odvoláva na vysokopostavených činiteľov americkej vlády, niekoľko prísľubov. Krajiny sú ochotné pomôcť s obnovou Pásma Gazy zničeného terajšou vojnou Izraela proti palestínskemu radikálnemu a teroristickému hnutiu Hamas a sú tiež pripravené podporiť reformovanú palestínsku vládu v Gaze.

Saudská Arábia navyše ponúkla normalizáciu vzťahov s Izraelom, ku ktorej sa už pred vojnou schyľovalo, výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu zo strany Tel Avivu. To ale Netanjahu odmietol s tým, že nie je pripravený urobiť dohodu, ktorá by umožnila vznik palestínskeho štátu. Netanjahu, ktorého vláda je čiastočne krajne pravicová, sa nedávno nechal počuť, že je hrdý, že vzniku palestínskeho štátu zabránil.

Palestínsky štát by mal podľa predstáv palestínskeho vedenia vzniknúť v Gaze, na Západnom brehu, ktorý v rozpore s medzinárodným právom Izrael desiatky rokov okupuje, a tiež vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael anektoval.

Kvôli odporu Netanjahua k americkým plánom už podľa NBC News Washington začína uvažovať o období po skončení tohto dlhoročného izraelského premiéra, za ktorého vlády sa vlani 7. októbra Izrael stal terčom najhoršieho teroristického útoku vo svojej histórii. Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci pri ňom zabili 1 200 ľudí a ďalších 240 uniesli.

V odvete Izrael zničil veľkú časť Gazy, kde kvôli tomu väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy. Okolo 24 000 ich prišlo o život.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Hamas #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael