Viceprezidentka USA Harrisová má z možného návratu Trumpa veľké obavy

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vyhlásila, že sa veľmi obáva návratu republikána Donalda Trumpa k moci a vyzvala preto ľudí, aby "bojovali" proti tejto perspektíve. "Skutočne sa bojím, a preto cestujem po krajine (...) Všetci by sme sa mali báť," uviedla Harrisová na nakrúcaní relácie televízie ABC.

18.01.2024 08:12 , aktualizované: 10:16
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident a republikánsky kandidát Donald Trump
debata (4)

Zdôraznila súčasne, že „nesmieme utekať pred tým, čo nás desí. Musíme proti tomu bojovať“. Tento výrok 59-ročnej demokratky Harrisovej významovo korešponduje s komentárom bývalej prvej dámy USA Michelle Obamovej, ktorá sa nedávno priznala, že ju desí možnosť Trumpovho druhého funkčného obdobia.

Harrisová, ktorá opäť ide do boja o Biely dom v tandeme s prezidentom Joeom Bidenom, v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami zintenzívňuje svoje cesty po USA, aby mobilizovala mladých ľudí, Afroameričanov a ženy – tie najmä v oblasti obrany práva na interrupciu.

Harrisová je pre demokratov veľmi dôležitá, keďže sa jej darí pri získavaní finančných prostriedkov pre stranu. Je však málo obľúbená a je opakovane terčom útokov republikánov, ktorí tvrdia, že nie je kvalifikovaná prevziať funkciu prezidenta USA, ak by sa niečo stalo s 81-ročným Joeom Bidenom.

Na budúci týždeň sa Harrisová vydá do štátu Wisconsin, kde sa začne jej celoštátne turné na podporu reprodukčných slobôd – demokrati sa totiž snažia z práva na potrat urobiť kľúčovú tému súboja o Biely dom.

Agentúra AFP v tejto súvislosti citovala Trumpa, ktorý nedávno povedal, že je hrdý na svoju rolu pri rušení ústavného práva na potrat, ktoré bolo v celých Spojených štátoch zaručené od 70. rokov 20. storočia známou judikatúrou Roe V. Wade. Po zrušení tejto judikatúry mnohé konzervatívne americké štáty zakázali umelé ukončenie tehotenstva.

Za svoje aktivity v oblasti ochrany reprodukčných práv ženy dostala Harrisová pochvalu z neobvyklej strany – od bývalej Trumpovej tlačovej tajomníčky Kayleigh McEnanyovej „To, čo Kamala robí, či už správne alebo nie, má medzi mladými ženami veľkú odozvu,“ povedala pre konzervatívnu televíziu Fox News.

Televízie ABC a CNN zrušili republikánske debaty

Americké televízie ABC a CNN zrušili predvolebné debaty republikánskych kandidátov naplánované pred budúcotýždňovými primárkami v štáte New Hampshire. Rozhodli sa tak po tom, ako bývalá guvernérka štátu Južná Karolína Nikki Haleyová odmietla do diskusie prísť, ak sa na nej nezúčastní aj exprezident Donald Trump.

Keďže Trump jasne deklaroval, že nepríde do žiadnej diskusie, na pódiu by sa zrejme v prípade oboch debát ocitol len floridský guvernér Ron DeSantis.

Obaja medzičasom reagovali na Haleyovej rozhodnutie, ktorým zrušila svoju účasť na debatách: kým DeSantis jej odkázal, že sa bojí ísť do diskusie, pretože nechce odpovedať na ťažké otázky, Trumpov hovorca označil Haleyovú za „zúfalú globalistku“.

CNN mala v programe debatu republikánskych kandidátov v nedeľu, ABC ju pripravovala na štvrtok 18. januára. Voľby v New Hamsphire budú 23. januára. Voľby prezidenta USA sa uskutočnia tento rok v novembri. Predchádzať im budú republikánske primárky, v ktorých bude zvolený zástupca strany proti hlavnému konkurentovi – predpokladá sa, že ním bude demokratický prezident Joe Biden.

Trump je podľa prieskumov favoritom republikánskych primárok, ale účasť v debatách a priamu konfrontáciu s protikandidátmi stále odmieta, podotkla agentúra AP.

Haleyová považuje primárky v New Hampshire za šancu na porážku Trumpa – v tomto štáte totiž žije mnoho umiernených a nezávisle zmýšľajúcich voličov a práve na nich chce táto kandidátka zacieliť svoju kampaň.

Oslovovať voličov v New Hampshire chce i Trump, hoci sa očakáva, že si v kampani urobí prestávku, aby sa vo štvrtok na Floride zúčastnil na pohrebe svojej svokry – matky svojej manželky Melanie. DeSantis presunul väčšinu svojho tímu do Južnej Karolíny a tento týždeň robí kampaň tam.

Prieskumy nepredpovedajú Trumpovi na budúci týždeň také hladké víťazstvo ako v štáte Iowa, ale predpokladajú, že k víťazstvu v štáte New Hampshire je na dobrej ceste.

Trump Čítajte viac Republikáni by pre Trumpa aj zomreli. Exprezident to dokázal v Iowe
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #primárky #Donald Trump #Kamala Harrisová