V Nemecku neutíchajú protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo v stredu večer do ulíc Berlína a západonemeckého mesta Freiburg, aby protestovali proti pravicovému extrémizmu.

18.01.2024 10:19
debata (12)

Podľa agentúry DPA organizátori demonštrácie vo Freiburgu hlásili 10 000 účastníkov. Policajný hovorca ich počet odhadol 6 000 až 7 000. V Berlíne vyšlo do ulíc asi 3 500 ľudí.

DPA dodala, že protesty proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) naberajú na sile. Vyvolali ich odhalenia nezávislého neziskového investigatívneho webu Correctiv o tajnom stretnutí, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na masové deportácie občanov cudzieho pôvodu.

Marian Repa aktual Čítajte viac Zákaz AfD - dvojsečná zbraň

Schôdzka sa konala koncom novembra v hoteli Landhaus Adlon v meste Postupim a zúčastnili sa na nej vysokopostavení politici AfD, neonacisti a vplyvní podnikatelia.

Agentúra DPA citovala z rozhovoru s bývalým šéfom krajne pravicového identitárskeho hnutia v Rakúsku Martinom Sellnerom, v ktorom potvrdil, že na spomínanej schôdzke sa hovorilo o vyhostení, či skôr „remigrácii“.

DPA dodala, že pravicoví extrémisti používajú výraz „remigrácia“ zvyčajne v tých prípadoch, keď má krajinu opustiť veľký počet ľudí cudzieho pôvodu – aj pod nátlakom.

AfD dlhodobo brojí proti imigrantom, avšak návrhy na deportácie „neprispôsobivých občanov“ do „modelového štátu v severnej Afrike“, o ktorých informoval Correctiv, vyvolali v Nemecku rozhorčenie. Niektorí kritici ich prirovnali k pôvodným plánom nacistov deportovať európskych židov na Madagaskar.

AfD získava podporu v celoštátnych i krajinských prieskumoch verejnej mienky – podľa nich by sa v septembrových voľbách mohla stať najväčšou stranou v troch spolkových krajinách v bývalom východnom Nemecku.

Olaf Scholz Čítajte viac Vyhostenie prisťahovalcov? Scholz vyzval demokratov, aby sa postavili proti krajne pravicovým fanatikom
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protesty #extrémizmus #demonštrácia #AfD #pravicový extrémizmus