Okamura v snemovni rekordne obštruoval, rečnil takmer 11 hodín bez prestávky

Predseda českého opozičného hnutia SPD Tomio Okamura prekonal rekord a počas druhého dňa mimoriadnej schôdze Poslaneckej snemovne k zavedeniu korešpondenčnej voľby v pléne bez prestávky rečnil desať hodín a 44 minút. Opozícia týmto spôsobom obštruuje proti zmenám, ktoré chce vo volebnom zákone presadiť vláda Petra Fialu. V stredu niekoľko hodín rečnil aj šéf hnutia ANO Andrej Babiš, informuje spravodajkyňa TASR.

18.01.2024 22:34
okamura Foto: ,
Tomio Okamura na zábere z októbra 2021.
debata (1)

Okamura počas prvého dňa schôdze nevyužil svoje prednostné právo, pretože avizoval, že jeho prejav bude „dlhší“. Monológu sa ujal vo štvrtok ráno krátko po 9.00 hod a ukončil ho až o 19.50 hod. Počas takmer 11 hodín nemal žiadnu prestávku.

„Budem mať dlhší prejav,“ začal svoju reč poslanec a hneď v úvode predniesol návrh na zamietnutie novely už v prvom čítaní. „Predložený zákon nie je v súlade s našou ústavou a s Listinou základných práv a slobôd,“ vyhlásil Okamura. Dodal, že korešpondenčná voľba je pre súčasnú vládu väčšou prioritou než ekonomický a politický stav ČR.

Varoval pred tým, aby sa ho niekto pokúsil prerušiť. „Ja sa prerušiť nenechám,“ zdôraznil. Po štyroch hodinách uviedol, že naňho únava zatiaľ nejde a skončiť sa nechystá. Po 18.00 hod na upozornenie predsedajúceho, že jeho prejav nesúvisí s témou rokovania, odpovedal, že môže pokojne začať odznova, ale to nechce, lebo už je „v strednej časti prejavu“.

Okrem prednesenia výhrad hnutia SPD k voľbe poštou čítal diplomovú prácu o poňatí demokracie T. G. Masarykom, ktorú komentoval, a kritizoval tiež Fialovu vládu či verejnoprávne mé­diá.

česká poslanecká snemovňa Čítajte viac V českej snemovni sa začal boj koalície o korešpondenčnú voľbu, opozícia ju odmieta

Štvrtkovým vystúpením Okamura prekonal dosiaľ svoj najdlhší prejav v Snemovni z vlaňajšieho februára. Vtedy pri obštrukciách zákona o znížení valorizácie penzií rečnil sedem hodín a sedem minút.

Českí poslanci začali v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o návrhu novely volebného zákona, ktorá by pre Čechov v zahraničí zaviedla možnosť voliť poštou vo voľbách do Poslaneckej snemovne, Európskeho parlamentu a tiež v prezidentských voľbách. V súčasnosti môžu voliť iba na zastupiteľských úradoch. ČR ako jedna zo štyroch krajín EÚ (spolu s Francúzskom, Maltou a Chorvátskom) doteraz neumožňuje hlasovať korešpondenčne.

fiala Čítajte viac To najhoršie má Česko za sebou, prichádza rok nádeje, vyhlásil Fiala
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Tomio Okamura #český parlament