Pentagón: USA nie sú vo vojne s jemenskými povstalcami

Spojené štáty vo štvrtok vyhlásili, že nie sú vo vojne s Iránom podporovanými jemenskými povstalcami napriek opakovaným útokom na ich pozície v Jemene.

19.01.2024 07:02 , aktualizované: 08:50
Jemenskí povstalci / Húsíovia / Foto:
Jemenskí povstalci húsíovia pri meste Saná, január 2024
debata (39)

Jemenskí povstalci húsíovia opakovane útočia na obchodné plavidlá v Červenom mori a tvrdia, že tak konajú v solidarite s Palestínčanmi vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Americké a britské sily minulý týždeň podnikli odvetné útoky na pozície húsíov v Jemene a USA prisľúbili, že v tom budú pokračovať, kým povstalci neprestanú útočiť na medzinárodnú námornú dopravu.

„Netúžime po vojne. Nemyslíme si, že sme vo vojne. Nechceme byť svedkami regionálnej vojny,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa amerického ministerstva obrany – Pentagónu – Sabrina Singhová.

Húsíovia podľa nej pokračujú v odpaľovaní riadených striel a protilodných rakiet na nevinných námorníkov a obchodné lode v Červenom mori. „To, čo spolu s našimi partnermi vykonávame, je sebaobrana. Určite nechceme, aby sa to rozšírilo do regionálnej vojny, ani aby to pokračovalo,“ dodala Singhová.

Americké sily zaútočili na pozície húsíjských povstalcov v Jemene štyrikrát v priebehu posledného týždňa. Pri útokoch boli zasiahnuté dve protilodné rakety, ktoré podľa Bieleho domu plánovali húsíovia odpáliť v Červenom mori.

Centrálne velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) vo štvrtok „uskutočnil obranné údery na 14 húsíjských rakiet umiestnených na viac ako desiatke miest“, uviedol Pentagón v stredajšom vyhlásení.

Hovorkyňa rezortu obrany USA Singhová uviedla, že útoky budú prípade potreby pokračovať a vyzvala jemenských povstalcov, aby prestali útočiť na medzinárodnú dopravu.

CENTCOM v noci na piatok potvrdil správy húsíov o útoku na chemický tanker Chem Ranger, ktorý je vo vlastníctve USA a plaví sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa americkej armády boli na plavidlo vypálené dve protilodné balistické strely, ktoré však spadli do vody. Z tankeru nehlásili žiadne zranenia či škody.

Jemen / Húsiovia / Čítajte viac USA zaradili húsíov medzi teroristické organizácie, EÚ to neplánuje

Bezpečnosť pre ruské a čínske lode

Vysokopostavený predstaviteľ jemenských povstalcov v piatok pre ruský denník Izvestija uviedol, že húsíovia sú pripravení zaistiť bezpečnosť pre ruské a čínske lode plaviace sa v Červenom mori.

Predstaviteľ húsíov Muhammad Buchajtí v piatok ale opäť tvrdil, že plavba v Červenom mori je bezpečná pre všetky plavidlá, ktoré nie sú nijako prepojené s Izraelom.

„Lodná doprava všetkých ostatných krajín vrátane Ruska a Číny nie je ohrozená… Dokonca sme pripravení zaistiť ich bezpečnosť na Červenom mori, pretože slobodná plavba má pre našu krajinu veľký význam,“ povedal s tým, že útoky na plavidlá, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom prepojené s Izraelom, budú pokračovať.

Uviedol tiež, že vinu za útoky jemenských povstalcov nesú plavidlá, ktoré ignorovali výzvu na zmenu kurzu. „Cieľom húsíov nie je zajať či potopiť lode. Chceme len zvýšiť ekonomické náklady židovského štátu, aby zastavil masaker v Pásme Gazy,“ tvrdil Buchajtí.

Obhajoval tiež novembrový únos plavidla Galaxy Leader, ktoré je podľa húsíov napojené na nemenovaného izraelského podnikateľa. „Išlo o preventívny krok, ktorým sme všetkým ukázali, že sa majú riadiť našimi požiadavkami,“ uviedol a dodal, že zadržiavaná posádka plavidla je v poriadku.

Washington v stredu zaradil húsíov na zoznam tzv. globálnych teroristov. So zaradením na zoznam sú spojené sankcie, ktoré majú extrémistické skupiny „odrezať“ od zdrojov financovania.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jemen #Pentagon #húsíovia