S granátometom za roľníkmi, aby mali vyššiu úrodu. Kto je Lukašenkov vplyvný generál?

Autoritárskeho vládcu a jeho mocenskú oporu spájajú nielen zhodné názory, ale aj rovnaké prvé dve mená. Keď sú bieloruský prezident a tajomník bezpečnostnej rady štátu v jednej spoločnosti, prítomní ich nemôžu oslovovať podľa miestnej zvyklostí krstným a otcovským menom, lebo by nebolo jasné, ku komu sa prihovárajú. Prvý sa volá Alexandr Grigorievič Lukašenko, druhý je Alexandr Grigorievič Voľfovič.

21.01.2024 14:00
Belarus President Foto: ,
Bieloruský autokrat Alexandr Lukašenko (uprostred) diskutuje v Minsku s tajomníkom republikovej bezpečnostnej rady Alexandrom Voľfovičom (vľavo) a predsedom Vyšetrovacieho výboru Dmitrijom Gorom.
debata (4)
Posledný diktátor v Európe, ako v demokratickom svete prezývajú Lukašenka, si v januári 2020 vybral Voľfoviča za náčelníka generálneho štábu armády a v roku 2021 ho presunul na nemenej významnú pozíciu tajomníka bezpečnostnej rady. Ústava ju definuje ako najvyšší kolektívny orgán štátu za účelom výkonu právomoci prezidenta pri garantovaní národnej bezpečnosti. Generál Voľfovič ako tajomník jej fakticky šéfuje.
Danko: Lukašenko má legitímne právo vládnuť
Video
Ako vníma situáciu v Bielorusku predseda SNS Andrej Danko? „Nie všetko vyrieši ulica,“ hovorí v rozhovore pre TV Pravda.

Zdá sa, že 56-ročný rodák z ruskej Kazani má zmysel pre drsný humor. Keď sprevádzal Lukašenka na návšteve jednej motostreleckej brigády, pripravil mu prekvapenie, ktoré sarkasticky komentoval. Najprv sa ozval minister obrany Viktor Chrenin: „Súdruh prezident Bieloruskej republiky, toto je do vášho arzenálu." Lukašenko si pri pohľade na granátomet povzdychol, že sa vracia do mladosti, keď bol na vojenčine. „Súdruh prezident, môžete s ním pricestovať do ktoréhokoľvek kolchozu a každý riaditeľ bude pracovať trojnásobne lepšie," reagoval Voľfovič v narážke na potrebu zvyšovania úrody. Bieloruská štátna televízia neváhala odvysielať kurióznu scénku.

V snehu, ľade, boj v mestách. Takto cvičia Rusi a Bielorusi svojich vojakov
Video
Spoločné cvičenie ruských a bieloruských vojakov na polygóne v Bielorusku. / Zdroj: Ruské ministerstvo obrany

Lukašenko je známy tým, že apeluje na funkcionárov, aby sa na verejnosti nepretŕčali s drahými vecami. Je to pochopiteľné, pretože v Bielorusku sa síce darí udržiavať sociálne istoty, ale priemerná mesačná mzda dosahuje v prepočte len približne 615 eur. (Na Slovensku je to už viac ako 1400 eur, pričom minimálny plat je od januára 2024 stanovený na 750 eur.)

O Voľfovičovi sa dá povedať, že sa, naopak, rád ukazuje s luxusnými výrobkami. Nedávno na novoročnom plese v prezidentskom paláci mal na ruke veľmi drahé hodinky. „Boli značky Breitling Transocean Tomograph, vyrábajú sa z 18-karátového zlata," upozornil server Naša Niva, ktorý zverejnil fotografiu tancujúceho generála. Cena týchto náramkových hodiniek dosahuje takmer 12500 eur.

Server naznačil, že to zrejme nebude jediný vzácny kus na ruke Voľfoviča: pred mesiacom ho fotografi zachytili s hodinkami, ktoré mohli byť značky Rolex Datejust (stoja rôzne, podľa prevedenia je ich cena v eurách minimálne štvorciferná, najdrahšie majú o jednu nulu ešte viac).

Vlani Voľfovič nepotešil mladých Bielorusov, ktorí plánujú podať si prihlášku na univerzitu. Povedal, že krajina by sa mala vrátiť do sovietskeho obdobia, v ktorom platilo pravidlo najprv vojenská služba, až potom vysoká škola. „Aj dievčatám by sa mládenci viac páčili," poznamenal v súvislosti s úvahou zrušiť odklad povinnej vojenčiny pre vysokoškolákov. Na ich šťastie tento nápad išiel do stratena, respektíve odvtedy sa o ňom nikto z politickej vrchnosti nezmieňuje.

Predstavitelia bieloruskej opozície, ktorí žijú vo vynútenej emigrácii, tvrdia, že Voľfovič nielen verne slúži Lukašenkovi, ale mohol by sa aj stať jeho možnou hrozbou. A to v prípade, že by si Moskva želala vidieť v Minsku iného vládcu. O generálovi dokonca hovoria, že funguje ako predĺžená ruka Kremľa v Bielorusku.

Podobné názory zaznievajú z Kyjeva. Viktor Jahun, generál vo výslužbe, ktorý pôsobil ako zástupca šéfa ukrajinskej tajnej služby, naznačil, že Voľfovič možno pracuje ako agent v ruských službách. „Je to hlavný človek, ktorého sa musí obávať samotný Lukašenko," povedal pre server Charta 97. V narážke na to, že sa narodil v Rusku, dodal, že k Bielorusku nemá nijaký mentálny vzťah. Šéfredaktorka tohto serveru napísala, že Lukašenko nemôže odvolať Voľfoviča, pretože by s tým nesúhlasil ruský prezident Vladimir Putin. „Plní pokyny z Kremľa a možno ani Lukašenko netuší, aké dostáva úlohy," dodala.

Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku
Video
Rusko cvičí mobilizovaných vojakov aj na polygónoch v Bielorusku. / Zdroj: Ruské inisterstvo obrany

Z radov opozície je tiež počuť názor (nedá sa však nezávisle overiť podobne ako predchádzajúce tvrdenia), že Voľfovič je radikálnejší v porovnaní so šéfom rezortu obrany Chreninom. Kým ministrovi sa údajne nepozdávalo, že Putin poslal vo februári 2022 proti Ukrajine bojovať i svojich vojakov z bieloruského územia, naopak, tajomník bezpečnostnej rady mal byť silným stúpencom ruskej invázie aj zo severu.

Zničili bieloruskí partizáni ruské sledovacie lietadlo?
Video
Asociácia bezpečnostných síl Bieloruska (BYPOL) potvrdila, že na vojenskom letisku Mačuliščy pri Minsku sa jej podarilo dronmi poškodiť lietadlo A-50. Stroj funguje ako lietajúce stredisko velenia kontroly. Rusi ho využívali v agresii proti Ukrajine. / Zdroj: Ruské ministerstvo obrany

Jedine čas ukáže, či by Lukašenko odvolal Voľfoviča, keby mu prestal dôverovať, a teda či by sa odhodlal ísť proti údajnej vôli Putina. Kým on sa cíti byť bieloruským prezidentom asi doživotne, naopak, nikto v jeho najbližšom mocenskom okruhu nemôže mať istotu trvalej funkcie, čo viackrát predviedol aj v prípade čelných predstaviteľov silových rezortov.

lukašenko Čítajte viac Lukašenko sa doživotne poistil. Nástup nemanželského syna k moci ale odďaľuje. Bude čakať do otcovej deväťdesiatky?

Nateraz je však isté, že keby v Bielorusku vypukli nepokoje, ktoré by viedli k zosadeniu Lukašenka (čo je predbežne málo pravdepodobné), tak by jeho právomoci prebral Voľfovič. Vyplýva to z ústavy, ktorá na rozdiel od iných scenárov vývoja v tomto prípade určuje, že kompetencie hlavy štátu by prešli do rúk tajomníka bezpečnostnej rady.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #generál #bielorusko #Bezpečnostná rada #Alexandr Lukašenko