Na protest proti krajnej pravici prišlo v Hamburgu 50 000 ľudí

Desaťtisíce ľudí sa v piatok v Hamburgu zúčastnili na ďalšej z demonštrácii proti pravicovému extrémizmu. Organizátori oznámili, že protest ukončili predčasne, pretože neočakávané množstvo ľudí vyvolalo obavy o bezpečnosť. TASR informácie prevzala od agentúry AP.

19.01.2024 22:19
nemecko Foto: ,
Demonštrácia proti krajne pravicovej strane AfD v nemeckom Hamburgu v piatok 19. januára 2024.
debata (22)

Podujatie v druhom najväčšom nemeckom meste bolo zrejme dosiaľ najväčším v rámci série protestov, ktoré počas uplynulého týždňa narástli. Prišli po správe, že zástupcovia krajnej pravice vrátane členov strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) diskutovali o deportácii miliónov migrantov i ľudí cudzieho pôvodu, ktorí už majú nemecké občianstvo.

Na niektoré demonštrácie po Nemecku, napríklad utorkovú v Kolíne nad Rýnom, už prišlo oveľa viac ľudí, než sa pôvodne čakalo.

V Hamburgu sa podľa polície v piatok popoludní zišlo približne 50 000 ľudí. Organizátori hovorili o 80 000 účas­tníkoch s tým, že mnohí sa na miesto demonštrácie nevošli, informovala agentúra DPA.

„Odkazom pre AfD a jej pravicovú sieť je: Sme väčšina s sme silní, pretože sme jednotní, a sme odhodlaní nedopustiť, aby bola naša krajina a naša demokracia zničená druhýkrát po roku 1945,“ povedal davu starosta Hamburgu Peter Tschentscher.

AfD sa od novembrového stretnutia extrémistov dištancovala. Zdôraznila, že sa nijako nepodieľala na jeho organizácii ani financovaní, nezodpovedala za preberané témy, pričom jej členovia, ktorí sa zúčastnili, tak urobili výlučne ako súkromné osoby.

Marian Repa aktual Čítajte viac Zákaz AfD - dvojsečná zbraň

Prieskumy v Nemecku v súčasnosti ukazujú, že AfD je na druhom mieste za opozičnými kresťanskými demokratmi a pred stranami nepopulárnej vládnej koalície.

Ďalšie demonštrácie proti krajnej pravici plánujú v krajine počas víkendu. Na sobotu sú avizované vo viac ako 20 mestách.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #krajná pravica #Hamburg #AfD