Netanjahu odmieta možnosti vzniku palestínskeho štátu. Konflikt si vyžiadal už vyše 25-tisíc obetí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol slová amerického prezidenta Joea Bidena o možnosti vzniku palestínskeho štátu. Nechce kompromisy, pokiaľ ide o úplnú izraelskú bezpečnostnú kontrolu nad celým Západným brehom. Ten Izrael desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje. Hamas tvrdí, že počet obetí v Pásme Gazy stúpol na vyše 25-tisíc.

21.01.2024 07:24 , aktualizované: 12:01
Izrael, Netanjahu, Smotrič Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) hovorí s ministrom financií Bezalelom Smotričom počas zasadnutia vlády na ministerstve obrany v Tel Avive v Izraeli v nedeľu 7. januára 2024.
debata (18)

Biden v piatok večer na otázku novinárov povedal, že vznik palestínskeho štátu nie je nemožný ani za úradovania Netanjahua, ktorý sa proti nemu stavia. „Myslím, že sa nám podarí niečo vymyslieť,“ poznamenal okrem iného americký prezident.

Netanjahu to ale vidí inak. „Nepristúpim na žiadny kompromis, pokiaľ ide o plnú izraelskú bezpečnostnú kontrolu nad celou oblasťou západne od rieky Jordán – a to je v rozpore s palestínskym štátom,“ napísal izraelský premiér v sobotu večer na X.

Palestínsky štát by mal podľa predstáv palestínskeho vedenia vzniknúť v Pásme Gazy, na okupovanom Západnom brehu a tiež vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael anektoval.

Netanjahu, v ktorého vláde sú aj krajne pravicoví politici, vznik palestínskeho štátu opakovane odmieta. Rovnako podľa zdrojov spravodajskej televízie NBC News reagoval minulý týždeň na americký návrh, ktorý počíta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štá­tu.

Podľa NBC News to svedčí o narastajúcich nezhodách medzi Netanjahuom a Bidenovou administratívou, ktorá sa tak už skôr pripravuje na obdobie po odchode terajšieho izraelského premiéra. Obaja politici spolu v piatok telefonicky hovorili zhruba po mesiaci, zatiaľ čo na začiatku vojny Izraela proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas boli v kontakte aj niekoľkokrát týždenne.

Obetí je už viac ako 25-tisíc

Najmenej 25 105 ľudí zahynulo v Pásme Gazy od októbrového vypuknutia vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom.

Vyhlásenie dodáva, že zranenia za rovnaký čas utrpelo 62 681 ľud. Podľa izraelskej armády k počtu obetí prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je na zozname teroristických organizácii v EÚ aj USA, to popiera.

Izrael sa počas svojej ofenzívy v Gaze sústreďuje na zničenie Hamasu, zodpovedného za bezprecedentný útok na izraelské územie zo 7. októbra. Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci vtedy pri teroristickom útoku na Izrael zabili vyše 1 100 ľudí a ďalších 240 uniesli.

Boje sa v súčasnosti sústreďujú najmä na oblasť mesta Chán Júnís na juhu enklávy, správy o ťažkých bojoch a ostreľovaní však stále prichádzajú aj z mesta Gaza a z iných lokalít v severnej časti pásma.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu